Festivals worden in Nederland steeds populairder. Waar een festival vroeger nog uniek was, zijn er nu honderden festivals. Er zijn steeds meer festivals gericht op een bepaald onderwerp. Waar het vroeger uitsluitend muziek was, zijn er nu bijvoorbeeld ook foodtruck festivals. Ieder festival heeft in principe dezelfde faciliteiten nodig. In dit artikel lees je wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een festival. Daarnaast geven we je wat tips voor de beste festivals dit jaar in Nederland.

Organisatie van een festival

Het organiseren van een festival kost veel tijd en vergt een goede planning. Alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn en het is belangrijk om een goede inschatting te maken hoeveel je van iets nodig hebt. Door de toename van de populairiteit van de festivals zijn er steeds meer mensen die zelf festivals gaan organiseren. Het eerste festival dat je organiseert is het lastigst. Daarna kun je op basis van je ervaring veel beter inschattingen maken. In de basis heb je de volgende dingen nodig:

Beveiliging

Één van de allerbelangrijkste dingen op een festival is de beveiliging. Wanneer het uit de hand loopt moet er voldoende beveiliging aanwezig zijn om het op te lossen. De beveiliging op een festival wordt altijd uitbesteedt aan een externe partij. Bij de meeste festivals is dit dus goed geregeld. Naast de veiligheid zorgen deze mensen ook dat er geen dingen gebeuren die niet geoorloofd zijn zoals bijv. drugsgebruik.

Feesttenten

Op de meeste festivals zijn er meerdere stages. Somigge stages zijn in de buitenlucht en de andere stages zijn in enorme tenten. Deze tenten moeten op tijd worden opgezet. Het is ook belangrijk om een goede inschatting te maken hoe groot de tent moet zijn die je nodig hebt. Bij een podium waar een bekende artiest komt zal het logisch gezien veel drukker zijn dan bij een podium met “upcoming” artiesten.

Sanitaire voorzieningen

Sanitaire voorzieningen zijn natuurlijk ook belangrijk. Het is fijn voor je bezoekers als er meerdere plekken zijn waar ze een sanitaire stop kunnen maken. Er is een vuistregel van ongeveer 1 toilet per 100 bezoekers. Ook de toiletten en het onderhoud/schoonmaken hiervan wordt vaak uitbesteedt aan een externe partij.

Lockers

Een onmisbaar onderdeel op een festival zijn natuurlijk ook de lockers. Deze lockers kun je huren maar zou je, indien je vaker festivals geeft ook kunnen kopen bijvoorbeeld hier. De lockers verdienen zichzelf terug. Een gemiddelde verhuurprijs van een locker op een festival is €6,-. Wanneer je 1.000 lockers hebt verdien je dus €6.000 per keer terug aan de lockers.

Eten en Drinken

Het eten en drinken wordt ook vaak uitbesteedt aan bedrijven die ‘full service catering’ leveren. Hierdoor heb je als organisator ook hier geen omkijken naar omdat deze bedrijven specialist zijn in het cateren van deze evenementen.

Slaapterrein

Sinds 2013 worden er steeds meer ‘weekenders’ gehouden. Dit houdt in dat het festival vaak op vrijdagavond al begint en op zondagmiddag afloopt. Waar het vroeger nog enkel alleen de zaterdag was, wordt er nu het hele weekend gefeest. Aan het festivalterrein grenst vaak één of meerdere grasvelden waar iedereen zijn eigen tentje op kan zetten. Bij de webwinkel www.tenten.nl zien ze tijdens het festivalseizoen een toename in de verkoop in tenten.

De leukste festivals in 2016

Festivals zijn nu helemaal hot. Je wordt tegenwoordig bijna doodgeworpen met het aantal festivals dat wordt georganiseerd. We geven je een aantal leuke tips voor leuke festivals die deze zomer voor de deur staan.

Pitch Festival

Op 1 en 2 juli 2016 vind het Pitch Festival plaats op het Westergasterrein in Amsterdam. De muziek zal bestaan uit een mix van house en dubstep. Een los kaartje voor de vrijdag of zaterdag kost €45,- en een passepartout kost €80,-.

Nature One

Van vrijdag 5 augustus tot en met zondag 7 augustus vindt in het duitse Kastellaun het fesitval Nature One plaats. Dit gigantische festival is iets wat je écht een keer gezien moet hebben als je van festivals houdt. Op dit festival vind je diverse stylen zoals: techno, trance, house, electro en hardcore. Dit festival is zeer geschikt voor de wat oudere mensen. De gemiddelde leeftijd ligt namelijk rond een jaar of 30.

Decibel Outdoor

Hardstyle is de grootste Dancescene in Nederland. Wanneer je dit een keer wilt meemaken is Decibel Outdoor een fantastisch evenement. Het wordt jaarlijks gehouden bij vakantiepark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Dit festival is ook een weekender en je kunt overnachten op het vakantiepark. Je kunt er voor kiezen om in een huisje te slapen of om je eigen tent op te zetten. Dit festival bestaat voornamelijk uit hardstyle maar er is ook hardcore, raw hardstyle, freestyle en oldskool/early rave. Een kaartje voor het hele weekend kost €125,- en voor een VIP ticket ben je €150,- kwijt.

Party agenda

Wil jij een festival bezoeken maar weet je nog niet welke? Kijk dan eens op Partyflock.nl voor een volledige agenda!