Tegenwoordig houden steeds minder personen van lezen. Sommige personen vinden namelijk dat vrijwel alle goede boeken zijn verfilmd. Men kijkt daarom naar de films en leest de boeken niet meer. Wat velen niet inzien, is dat er in boeken vaak kleine details zijn die niet in de films voorkomen. Hierdoor is het toch prettiger om de boeken te lezen. Daarnaast vergroot je je vocabulaire door veel te lezen. Wil je daarom je kinderen ook stimuleren om te lezen? Dan kun je de beste kinderboeken voor hen kopen. Het uitkiezen van een nieuw boek gaat gepaard met verschillende zaken. Zo ga je na welke onderwerpen voor de desbetreffende persoon of kind interessant zijn. Je kunt ook kiezen voor een bepaald boek aan de hand van zijn aanbevolen leeftijd. Om je op weg te helpen, vertellen we je in dit artikel over de beste kinderboeken van het jaar.

Beste kinderboeken van 2019

Als volwassenen moeten we eigenlijk proberen om zoveel mogelijk alle kinderen te stimuleren om te lezen. Door te lezen gaan er namelijk nieuwe werelden voor hen open. Hier profiteren ze van wanneer ze wat ouder zijn. Denk er maar aan dat lezen bijdraagt aan out of the box thinking. In deze lijst met kinderboeken hebben we daarom rekening gehouden met kinderen van alle leeftijden. Zo vind je leuke boekjes voor de allerkleinsten. Deze boeken kun jij aan je kinderen voorlezen. In de top 5 zitten er echter ook spannende boeken voor wat oudere kinderen. Denk maar aan leuke tienerboeken. We hebben zelfs gekozen voor boeken met verschillende onderwerpen. Boeken bevatten immers vaak wijze lessen. Lees dus snel het artikel over de beste kinderboeken en kies een leuk boek voor jouw kind uit!

1. Ministerie van oplossingen

Sommige kinderen hebben enorm veel energie. Daarom willen ze continu bezig zijn. Deze kinderen zijn vaak ook nieuwsgierig en gaan op zoek naar avontuur. Herken je jouw kind in het bovenstaande? Dan kun je hem/haar het boek Ministerie van oplossingen laten lezen. Dit boek behoort tot de beste kinderboeken van het jaar. In het boek maak je kennis met de avontuurlijke, 11-jarige Nina. Zij houdt niet van stilzitten. Haar vader, de postbode, brengt op Ministerie van oplossingeneen dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis. Deze brief schreeuwt om gelezen te worden. Althans dat vindt Nina. Ze opent de brief en ziet dat hij afkomstig is van de 9-jarige Ruben.

Ruben wordt op school gepest door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Het jongetje heeft hoop dat het ministerie hem kan helpen om zijn probleem op te lossen. Aangezien Nina de brief heeft gelezen, besluit zij om samen met haar beste vriendin Alfa, Ruben te helpen. Zij is namelijk van mening dat een dergelijk ministerie niet echt bestaat. Uiteindelijk blijkt dat Nina zich heeft vergist. Ze ontdekt namelijk dankzij Ruben en zijn stokoude buurvrouw dat er wel degelijk een Ministerie van Oplossingen bestaat. De kinderen kunnen zelfs meehelpen aan het opnieuw oprichten van het ministerie, zo lang Sophia hun geheim niet ontdekt. Ben je benieuwd hoe dit boek eindigt? Dan lees je het boek gauw. Hij behoort niet voor niets tot de beste kinderboeken…

Eigenschappen van het boek Ministerie van oplossingen:

 • De wereld van de volwassenen wordt weergegeven als geheimzinnig.
 • Hij is prettig leesbaar door de indeling in korte hoofdstukken met veel witregels en regelmatige, kleine zwart-witillustraties.
 • Sympathiek speelt een belangrijke rol in dit geloofwaardig verhaal, dat in begrijpelijke taal en spannende beelden is neergezet.
 • Dit boek zorgt voor vele (wensvervullende) identificatiemogelijkheden vanwege de treffende weergave van gedachten en gevoelens.
 • In dit boek wordt er een handvat geboden voor de eigen zoektocht naar hoe je anderen belangeloos en eventueel anoniem kunt helpen.
 • Het speurdersverhaal voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar kan bijdragen aan een positievere levenshouding binnen de huidige multiculturele samenleving.

2. Het meisje dat nooit fouten maakte

Soms zetten wij als ouders onnodig veel druk op onze kinderen. Denk er maar aan dat we onze kinderen vaak pushen om het beste resultaat te behalen. We doen dit, omdat we het beste voor de kinderen willen. Echter, dit kan averechts werken, omdat niemand perfect is. Als het kind dan een keer een slecht resultaat behaalt, voelt hij/zij zich vreselijk. Daarom kun je je kind een van de beste kinderboeken van het jaar over dit onderwerp laten lezen. Het meisje dat nooit fouten maakteHier verwijzen we naar het boek Het meisje dat nooit fouten maakte. Dit boek is een van de beste kinderboeken van het jaar. De boodschap in het boek is dat het belangrijk is om fouten te maken als je iets wil leren.

Als we kijken naar de inhoud van het boek, dan zien we dat Isabella nog nooit een fout heeft gemaakt. Ze is nooit vergeten haar hamster te voeren en draagt nooit verschillende sokken. Ook is ze nooit vergeten haar huiswerk te maken. Echter, op een dag maakt ze bijna een fout. Hierdoor wordt ze onzeker. Ze wordt daarom bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken. Deze talentenshow heeft ze al 3 keer gewonnen. Hoe zal het nu aflopen? Daar kom je achter als je het boek Het meisje dat nooit fouten maakte leest. Je laat (perfectionistische) kinderen met dit boek zien dat het niet erg is om fouten te maken. Ze moeten gewoon ervan leren en plezier ervaren.

Eigenschappen van het boek Het meisje dat nooit fouten maakte:

 • Er is zelfs een bijbehorend lesplan voor dit boek.
 • Door dit boek te lezen, worden de ontwikkelingscapaciteit gestimuleerd.
 • De les in het boek is dat het niet erg is om fouten te maken, omdat je ervan leert.
 • Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar is ideaal voor perfectionistische kinderen.
 • Grote, vaak pagina-vullende, vriendelijke kleurenillustraties sluiten goed aan bij de tekst.

3. Mijn groot zoekboek

In de inleiding van dit artikel hebben we je verteld dat lezen bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Dat is waar, maar zelfs als je kind nog niet kan lezen, kun je bijdragen aan zijn/haar ontwikkeling. Dit doe je door het boek aan het kind voor te lezen. Jonge kinderen vinden het bovendien vaak prettig als ze mogen meedoen terwijl je het verhaal voorleest. Daarom is het boek Mijn groot zoekboek toegevoegd aan de lijst met de beste kinderboeken. Mijn groot zoekboekDit boek maakt deel uit van de boekenserie Bumba. Het boek is geen voorleesboek, maar een zoek- en aanwijsprentenboek. Hierdoor houd je je kindje aangenaam bezig terwijl je ook bijdraagt aan zijn/haar hersenontwikkeling.

Bij het openen van het boek zie je dat er op elke spread een grote afbeelding staat. Deze afbeelding beslaat dubbele pagina’s en gaat over een (niet benoemd) thema. Zo zie je op de ene pagina dat het bekende televisiefiguurtje clown Bumba op de boerderij is. Op deze boerderij kan je kindje leren om bepaalde voorwerpen te benoemen en terug te vinden in de tekeningen. Hetzelfde geldt voor de grote afbeelding van Bumba in de winkel. Wellicht is het voor je kindje gemakkelijker om voorwerpen uit de winkel te benoemen. Je neemt hem/haar wellicht mee wanneer je naar de winkel gaat. Er zijn zelfs plaatjes over het strand, slapengaan, picknicken, enzovoorts. Je kind maakt dus kennis me allerlei nieuwe dingen.

Eigenschappen van het boek Mijn groot zoekboek:

 • Hoewel dit boek geen (voor)leesboek is, is het een leuk boek voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar.
 • Er zijn ongeveer 30 woorden per spread, dus je ontdekt samen met je kindje allerlei leuke nieuwe dingen.
 • De hardkartonnen bladzijden van dit boek hebben afgeronde hoeken en een glad, gelamineerd oppervlak.
 • Jonge kinderen vinden het vaak leuk om voorwerpen terug te zoeken en leren op die manier nieuwe woorden.
 • Het gaat hier om een groot formaat zoek- en aanwijsprentenboek over het bekende tv-figuurtje clown Bumba.
 • Op elke spread vind je een grote afbeelding over dubbele pagina’s rond een bepaald thema zoals de winkel, het strand en picknicken.
 • Naast elke kleine tekening staat de naam van het voorwerp, zodat het ook voor ouders gemakkelijk is om de voorwerpen te benoemen.

4. Harry Potter boxset (1-7)

De meeste volwassenen hebben weleens gehoord van de Harry Potter boeken. Het zijn namelijk internationale bestsellers. Daarom is het een goed idee om de Harry Potter boxset (1-7) aan je kind te geven. In deze set, die tot de beste kinderboeken behoort, vind je alle 7 Harry Potter boeken. Deze boeken beschikken over betoverende omslagen, om de nieuwe generatie aan Harry Potter bloot te stellen. Geef de magie door aan je kind. In het eerste boek denkt de hoofdfiguur dat hij een normale jongen is. Op een bepaald moment krijgt Harry mysterieuze brieven. Deze brieven veranderen zijn leven voorgoed. Harry Potter boxset (1-7)Het jongetje wordt op een gegeven moment namelijk meegevoerd door een reusachtige man met glinsterende ogen. Daarna wordt hij ingeschreven aan een school voor Hekserij en Hocus-Pocus. Harry Potter is namelijk een tovenaar.

Hoewel het leuk is om erachter te komen dat Harry een tovenaar is, eindigt zijn avontuur niet daar. In het tweede boek uit de set Harry Potter boxset (1-7) heeft Harry namelijk vrienden gemaakt. Ook is hij gewend geraakt aan de levensstijl van jonge tovenaars. Echter, er gebeuren plotseling mysterieuze en enge dingen. Zo hoort Harry vreemde stemmen en op een gegeven moment verdwijnt het zusje van zijn vriend Ron. Zelfs wanneer dit probleem is opgelost, maakt Harry nieuwe dingen mee. In het derde boek heerst er op school een gespannen sfeer. Dit komt doordat er een ontsnapte massamoordenaar vrij rondloopt. Zijn deze boeken de beste kinderboeken voor jouw kind?

Eigenschappen van het boek Harry Potter boxset (1-7):

 • In dit pakket zitten alle 7 boeken uit de Harry Potter reeks.
 • Alle verhalen in deze reeks zijn super spannend en meeslepend.
 • Deze boeken kunnen gelezen worden door kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.
 • Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen vinden deze boeken zeer interessant.
 • Het thema van deze boeken is tovenarij en het oplossen van allerlei mysterieuze problemen.

5. Boom vol herinneringen

Hoewel we (jonge) kinderen willen beschermen, maken ze ook vervelende dingen mee. Zo is de dood een deel van het leven. De meeste mensen worden verdrietig als iemand dood is. We kunnen echter ook op een andere manier met deze gevoelens omgaan. Denk er maar aan dat je na een begrafenis kunt praten over de leuke dingen die je met de persoon hebt meegemaakt. Dat is precies waar een van de beste kinderboeken over gaat. Boom vol herinneringenHet boek heet Boom vol herinneringen. In dit boek laat je aan kinderen zien dat we bij een sterfgeval niet moeten focussen op het gemis. We kunnen de herinneringen aan de persoon namelijk in leven houden door over ze te praten.

Dit is exact wat er gebeurt in het boek Boom vol herinneringen. In dit boek heeft Vos een lang en gelukkig leven gehad. Hij is nu echter moe en valt in het bos in slaap. Voor altijd. De andere dieren in het bos missen hem. Daarom komen ze bij elkaar om mooie herinneringen aan Vos op te halen. Op de plek waar Vos onder de sneeuw ligt, begint er een plantje te groeien. Dit hebben de dieren eerst niet door. Echter, bij elke herinnering wordt het plantje groter en mooier. Uiteindelijk staat er een enorme boom midden in het bos. Dit is dus de boom met herinneringen aan Vos. Het verhaal vormt een leuke manier om kinderen te leren om met een sterfgeval om te gaan.

Eigenschappen van het boek Boom vol herinneringen:

 • Je kunt het boek voorlezen aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Dit lief en troostrijk verhaal gaat over herinneringen die achterblijven als een geliefde sterft.
 • In het boek zie je eenvoudige tekst op de witte gedeelten in de mooie expressieve illustraties.
 • De illustraties, die een dubbele pagina beslaan, zijn gemaakt in verf en stempeltechniek en zijn sober van kleur.
 • Hoe meer mooie herinneringen worden verteld, hoe vrolijker de illustraties in het boek worden, wat passend is bij het verhaal.
 • Het sfeervol positief verhaal sluit aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en biedt prima mogelijkheden voor gesprekjes over doodgaan.