De meeste kinderen vinden het fijn als er aan hen wordt voorgelezen. Het opruimen van hun kamer vinden ze daarentegen een super saaie of vervelende klus. Wil je deze 2 activiteiten combineren? Dat kan. Je kunt je kind namelijk een luisterboek geven. Zo kan hij/zij genieten van een voorgelezen verhaal terwijl hij/zij de nodige klussen klaart. Het beluisteren van een leuk verhaal tijdens het werken stimuleert ons namelijk om sneller te werken. Ook tijdens de dagelijkse file biedt een luisterboek een fijne afleiding. Zoek je daarom naar het beste luisterboek voor kinderen? Dan kun je letten op verschillende factoren. Denk maar aan de doelgroep, het thema, enzovoorts. Om je op weg te helpen, vertellen we je in dit artikel over de populairste kinderluisterboeken. Je vindt dus gemakkelijk het beste luisterboek voor kinderen.

Beste luisterboek voor kinderen van 2020

Je weet intussen dat we je in dit artikel zullen vertellen over de populairste luisterboeken voor kinderen. Hierbij gaat het niet om boeken voor een specifieke leeftijd. We hebben namelijk een selectie gemaakt van boeken voor peuters, bijna-tieners en de leeftijden daartussen. Zo komt ieder kind aan zijn/haar trekken. Nu ben je waarschijnlijk super enthousiast om het beste luisterboek voor kinderen uit te kiezen. Maak je geen zorgen, want je krijgt de kans om een keuze te maken. We willen je echter eerst vertellen dat het hier gaat om een top 5 selectie. Elk boek uit deze selectie is interessant. Kinderen hoeven zich dus geen moment te vervelen als ze een of meer luisterboeken uit deze selectie in huis hebben. We beschrijven bovendien alle 5 boeken, zodat jij als ouder of verzorger weet waar de boeken over gaan. Zo kies je eenvoudig het beste luisterboek voor kinderen uit.

1. Dozijntje nijntje

Vrijwel elke ouder heeft weleens een Nijntje-boek voorgelezen. Deze boeken zijn namDozijntje nijntjeelijk super aantrekkelijk voor jonge kinderen. Daarnaast zijn sommige verhalen over het lieve konijntje verfilmd. Zelfs als je de boeken niet hebt voorgelezen, kent je kind het konijntje waarschijnlijk toch. Het kind heeft de filmpjes over Nijntje namelijk op de tv of op YouTube gezien. Klinkt een boekje over Nijntje daarom als het beste luisterboek voor kinderen? Kies dan voor het boek Dozijntje nijntje. Dit boek is wellicht het beste luisterboek voor kinderen die dol zijn op de avonturen van Nijntje. Dit boek is namelijk een speciale editie. Het gaat namelijk om de viering van 60 jaar Nijntje-verhalen.

In het luisterboek is er daarom niet slechts 1 verhaal over Nijntje opgenomen. Dat zou immers geen viering zijn van Nijntje’s zestigste verjaardag. Als je het luisterboek Dozijntje nijntje beluistert, dan geniet je van de 12 fijnste verhalen over het populaire konijntje. Deze verhalen worden voorgelezen door een keur aan Nijntje fans. Denk maar aan Plien van Bennekom, Prinses Laurentien, Nelleke Noordervliet en ook Rik van de Westelaken. Jonge kinderen vinden het ook fijn als er liedjes worden gezonden. Daarom zijn er ook prachtige liedjes opgenomen bij dit luisterboek. Om precies te zijn gaat het om 3 liedjes, uit de musicals. De liedjes zijn gezongen door Eva Poppink.

Eigenschappen van het boek Dozijntje nijntje:

 • Elk verhaaltje op de cd wordt rustig en vriendelijk voorgelezen.
 • Kinderen vanaf ongeveer 2 jaar kunnen genieten van dit luisterboek.
 • Drie liedjes uit de musicals zijn opgenomen op deze prachtige luister-cd.
 • Ieder boekje op de cd wordt integraal voorgelezen door een andere voorlezer.
 • In totaal bevat de cd met het luisterboek 35 minuten aan voorlees- en zangpret.
 • Op deze cd zijn er maar liefst 12 verhalen opgenomen, die afkomstig zijn uit bekende Nijntje-boekjes.
 • Er wordt een boekje meegeleverd, dus terwijl kinderen de verhalen beluisteren, bladeren ze mee om de bijbehorende plaatjes te bekijken.

2. Het leven van een Loser 13 – Het leven van een Loser 13 – Vet koel

Zojuist hebben we je verteld over een boekje over Nijntje. Hoewel er over 1 luisterboek geschreven is, zijn er nog vele andere (luister)boekjes over dit konijntje. Hetzelfde geldt voor andere boeken uit boekenreeksen. Wat wel leuk is van een boekenreeksHet leven van een Loser 13 - Het leven van een Loser 13 - Vet koel is dat het verhaal als het ware alsmaar doorgaat. Zo blijf je genieten van de avonturen van bepaalde personages. Een andere populaire boekenreeks is de reeks Het leven van een Loser. Is je kind een fan van deze reeks? Wij kennen het beste luisterboek voor kinderen die van deze reeks houden. Dit luisterboek heet Het leven van een Loser 13 – Het leven van een Loser 13 – Vet koel. Het boekje is het dertiende deel uit de reeks en is net als de andere delen super leuk. Daarom is het boek wellicht het beste luisterboek voor kinderen.

In dit deel is er een zware sneeuwval. Daarom is Brams school gesloten. Iedereen heeft immers ijsvrij. Kinderen vinden dit geweldig. Echter, de woonwijk verandert al snel in een winters slagveld. Zo worden er ijsforten gebouwd. Ook worden er epische sneeuwbalgevechten gehouden. Theo en Bram zitten midden in de vuurlinie. Al gauw bevinden ze zich in een gevecht op leven en dood vol samenzweringen en verraad. In rap tempo verloedert de buurt. Denk je dat Bram en Theo zich zullen ontpoppen als ware sneeuwhelden? Misschien halen ze de dooiperiode niet eens. Beluister Het leven van een Loser 13 – Het leven van een Loser 13 – Vet koel dus snel!

Eigenschappen van het boek Het leven van een Loser 13 – Het leven van een Loser 13 – Vet koel:

 • Dit boek is het dertiende deel uit de reeks Het leven van een Loser.
 • Het vrolijke en hilarische werk is geschikt voor jonge tieners vanaf ongeveer 10 jaar.
 • Er zijn in het boek overdreven grapjes, die melig en herkenbaar zijn voor de doelgroep.
 • In dit deel is de school gesloten vanwege zware sneeuwval en de woonwijk verandert daarom snel in een winters slagveld.

3. De herdertjes lagen bij nachte

Rond Kerstmis luisteren velen naar kerstliedjes. Het lijkt er als het ware op alsof je op elk radiostation kerstmuziek hoort. Als je dol bent op kerstliedjes, dan vind je dit super prettig. Er zijn echter personen die misschien wel de melodie De herdertjes lagen bij nachtevan de liedjes kennen, maar niet alle woordjes. Dit kan het geval zijn bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Daarom is het handig als je een cd in huis hebt met ingezongen kerstliedjes. Het is tevens handig als de woorden van de liedjes ook beschikbaar zijn. Zo leer je wat de juiste woorden van de liedjes zijn. Is daarom het beste luisterboek voor kinderen een cd met kerstliedjes en een bijbehorend boek met de songteksten? Dan kun je kiezen voor het boek en de cd De herdertjes lagen bij nachte.

Kerstliefhebbers genieten met volle teugen van De herdertjes lagen bij nachte. Het gaat hier namelijk om 13 traditionele kerstliedjes en 3 relatief nieuwe liedjes. Ook de nieuwere liedjes liggen lekker in het gehoor. Alle 16 liedjes worden op de cd gezongen door Ageeth de Haan. Velen prijzen haar door haar jazzy stem, die zowel kinderen als ouders aanspreekt. Het leuke van dit pakketje is bovendien dat de songteksten van de kerstliedjes worden meegeleverd. Zing dus gezellig mee met liederen zoals Stille nacht, Drie kleine sterretjes, Midden in de winternacht en Kling klokje klingeling. Begrijp je nu waarom deze opgenomen kerstliedjes op cd het beste luisterboek voor kinderen en ook volwassenen vormen?

Eigenschappen van het boek De herdertjes lagen bij nachte:

 • Laat kindertjes vanaf ongeveer 3 jaar naar deze prachtige cd luisteren.
 • Met dit pakket leer je wat de woorden zijn van allerlei klassieke, maar ook nieuwe kerstliedjes.
 • Op de cd heeft de muziek eerst een “lieve” sfeer, maar halverwege de cd wordt de muziek iets pittiger.
 • In het boek zijn er sfeervolle kleurenillustraties die de hele pagina vullen en die goed passen bij de muziek.
 • Je krijgt een boekje met de tekst van 16 kerstliedjes en een bijbehorende cd waarop de liedjes zijn ingezongen.

4. Bijt-ie in je bil!

Hierboven hebben we gesproken over een luisterboek met kerstliedjes. Deze luisterboeken zien sommige personen meer als muziek-cd’s. Echter, doordat er ook een bijbehorend songtekstenboek is meegeleverd, kun je deze pakketjes ook als Bijt-ie in je bil!volledige luisterboeken zien. Dergelijke luisterboeken zijn aantrekkelijk voor kinderen, maar ook volwassenen. Zij kunnen namelijk precies zien wat de woorden van de liedjes zijn. Op de crèche leren kinderen allerlei leuke liedjes. Als ouder ken je misschien niet al deze liedjes. Is het beste luisterboek voor kinderen daarom een verzameling van de populairste crècheliedjes met daarbij een boekje met de songteksten? Kies dan voor Bijt-ie in je bil!. Dit boekje met bijbehorende cd kun je vergelijken met het luisterboek over Kerstmis.

Hier krijg je namelijk ook een boekje meegeleverd met de 25 populairste crècheliedjes van Nederland. Daarnaast wordt er een mp3-bundel meegeleverd waar de liedjes op zijn ingezongen. De liedjes zijn gezongen door Ageeth de Haan, met haar prettige, jazzy stem. Om deze reden vinden veel (groot)ouders dat Bijt-ie in je bil! het beste luisterboek voor kinderen is. Nu wil je wellicht weten welke liedjes zijn opgenomen op het mp3-bestand. Er worden hierbij liedjes gezongen zoals Olifantje in het bos, Poesje mauw en De wielen van de bus. Dit zijn enkele klassieke crècheliedjes. Er zijn echter ook wat nieuwere, populaire liedjes gezongen, namelijk De krokodil en In de Haagse stadsbus. Nu kun je gezellig meezingen wanneer je kind vrolijk en zingend thuiskomt van de crèche.

Eigenschappen van het boek Bijt-ie in je bil!:

 • Alle liedjes van deze bundel worden gezongen door Ageeth de Haan, die bekend is om haar prettige, jazzy stem.
 • In dit pakket is er een boekje met de woorden van populaire crècheliedjes en een mp3-bundel met ingezongen crècheliedjes.
 • Het bruikbaar boekje en de mp3-bundel zijn geschikt voor opvoeders en ouders van peuters en kleuters vanaf ongeveer 2 jaar.
 • Omdat er op crèches vaak nieuwe teksten op oude wijsjes gezongen worden, ontstond deze verzameling met de populairste crècheliedjes.

5. Lampje

In het leven maken we van alles mee. Daarom proberen we altijd voorbereid te zijn. Echter, soms lijkt het erop alsof alles misgaat. Dit mag toch geen reden zijn om op te geven. We moeten namelijk dapper zijn en geloof hebben in eigen Lampjekunnen. De meeste volwassenen zijn het hiermee eens en willen hun kinderen deze levensles ook bijbrengen. Alleen betekenen dergelijke woorden vaak niet veel voor kinderen. Je kunt de wijze levenslessen echter aan je kind leren door middel van een spannend verhaal. Is het beste luisterboek voor kinderen daarom een verhaal over dapper zijn en vertrouwen hebben in eigen kunnen? Dan is het boek Lampje wellicht perfect. Dit boekje gaat over precies deze levensles. Daarom is het boek wellicht het beste luisterboek voor kinderen.

Lampje is een verhaal over de zee, geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. In het verhaal zijn er op een stormachtige avond geen lucifers meer om de vuurtoren te ontsteken. Daarom moet de dochter van de vuurtorenwachter nieuwe lucifers gaan kopen. Op de terugweg waait de storm de doosjes lucifers die Lampje heeft gekocht weg. Nu kan de vuurtoren niet aangestoken worden. Dit heeft als gevolg dat een schip op de kust strandt. Uiteindelijk moet Lampje de vuurtoren verlaten. Ze wordt ondergebracht in het huis van de admiraal. Men zegt dat er daar een monster woont. Lampje maakt daar allerlei dingen mee, maar blijft dapper. Bovendien verliest ze geen vertrouwen in haar eigen kunnen.

Eigenschappen van het boek Lampje:

 • Het taalgebruik in dit verhaal is beeldend, met mooie vergelijkingen.
 • Dit indrukwekkende, veelbelovende verhaal is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.
 • In dit boek gaat van alles mis, maar Lampje is dapper en laat zien dat ze meer kan dan ze ooit had gedacht.
 • Sprankelende dialogen tussen de verschillende personages brengen het verhaal op natuurlijke wijze tot leven.
 • Een bijzonder aspect van het verhaal is de wijze waarop de verstoorde relatie tussen Lampje en haar vader wordt uitgewerkt.