Je zoekt dus naar het beste peuterboek om aan je kindje voor te lezen. Het uitkiezen van een boek kan voor sommige ouders een lastig karweitje zijn. Er is namelijk enige overweging nodig voordat je een boek uitkiest. Denk je maar in dat de interesses per kind verschillen. Gaat het om een cadeau? Dan ken je het kind waarschijnlijk niet zo goed. Je kunt in een dergelijk geval het liefst kiezen voor een boek met een klassiek peuter- en kleuterthema. Denk hierbij aan onderwerpen zoals samen spelen, naar bed gaan of de eerste schooldag. Andere klassieke thema’s zijn bijvoorbeeld bang zijn in het donker of een broertje of zusje krijgen. Je kunt ook kiezen voor verhalen met ridders en prinsessen. Waar je ook interesse in hebt, wij helpen je om het beste peuterboek te vinden.

Beste peuterboek van 2020

In je zoektocht naar het beste peuterboek kom je verschillende thema’s tegen. We hebben je hierboven een beeld gegeven van de klassieke thema’s. Er zijn echter nog vele andere onderwerpen waar je voor kunt kiezen. Daarom is het handig als je eerst nagaat in welke thema’s het kindje interesse heeft. Vervolgens kies je voor een boekje dat bij zijn/haar belevingswereld past. Om dit te doen, kun je onder andere letten op de leeftijdsindicatie van het boek. Wij proberen je zoektocht enigszins te vergemakkelijken. Daarom hebben we besloten om een top 5 samen te stellen. Hier gaat het dus om de top peuterboeken van het jaar. We beschrijven zelfs elk van de boeken. Hierdoor weet je van tevoren waar de boeken over gaan. Je kiest vervolgens zelf het beste peuterboek voor jouw kindje uit.

1. Ik hou van jou, papa

Kleine kinderen hebben vaak een hechte band met hun moeder. Dit betekent echter niet dat ze niet houden van hun vader. Ze tonen wat minder liefde voor hun vader, omdat ze vaker bezig zijn met hun moeder. Als je wil dat je kind zijn/haar vader wat meer waardeert, Ik hou van jou, papadan kun je een boek over vaderliefde voorlezen. Is daarom jouw beste peuterboek een boek over vaderliefde? Dan hebben we goed nieuws voor je. We kennen namelijk een dergelijk boek, dat je wellicht leuk zal vinden. Het gaat hier om het boek Ik hou van jou, papa. Dit boek is vanwege het onderwerp wellicht het beste peuterboek voor jou. Het is bovendien leuk als de vader het boek voorleest aan zijn kindje.

In het boek wordt de onverbrekelijke band tussen vader en kind bevestigd. Dit gebeurt op een liefdevolle manier. Het boek laat je onder andere zien dat papa er altijd is. Zo vindt papa het ook leuk om met zijn kind te spelen. Daarnaast is hij in de buurt om zijn kind te beschermen. Heeft het kindje troost nodig? Dan kan hij/zij ook bij papa terecht. Als kleine beer voel je je dus altijd veilig en fijn wanneer papa in de buurt is. Tijdens het voorlezen van dit boek, is het leuk om jezelf ook mee te laten voeren. De berenvader in het boek heeft namelijk sterke, maar ook heerlijk zachte armen. Lees het boek Ik hou van jou, papa bijvoorbeeld voor het slapengaan voor.

Eigenschappen van het boek Ik hou van jou, papa:

 • Dit boek over vaderliefde kun je voorlezen aan kindertjes vanaf ongeveer 2 jaar.
 • In het prentenboek vind je mooie illustraties, die vaak de pagina’s helemaal vullen.
 • Er is een soortgelijk boek over moederliefde met de naam “ik hou van jou, mama”.
 • De band tussen een klein beertje en zijn vader wordt prachtig verbeeld in dit schattige boek.
 • Het beertje vertelt waarom hij zo veel van zijn vader houdt en somt daarbij leuke en leerzame activiteiten op.

2. Rupsje Nooitgenoeg – Lezen en leren met Rupsje Nooitgenoeg

We kennen allemaal het spreekwoord “je bent nooit te oud om te leren”. Echter, het omgekeerde geldt ook. Je bent ook nooit te jong om te leren. Het is zelfs bewezen dat jonge kinderen gemakkelijker informatie tot zich nemen dan volwassenen. Daarom leert Rupsje Nooitgenoeg - Lezen en leren met Rupsje Nooitgenoegeen kind een nieuwe taal over het algemeen sneller dan wij. Wil je dat je kindje al op zeer jonge leeftijd kennis maakt met kleuren, vormen, cijfers en dierengeluiden? Dan kennen wij het beste peuterboek voor jou, namelijk Rupsje Nooitgenoeg – Lezen en leren met Rupsje Nooitgenoeg. Wij vinden dat dit boekje het beste peuterboek voor jouw kindje is. Het boekje is namelijk leerrijk en leert je kindje spelenderwijs om te lezen.

Eigenlijk is het boek Rupsje Nooitgenoeg – Lezen en leren met Rupsje Nooitgenoeg een aanwijsboek. Er zijn in het boekje allerlei wonderschone tekeningen. Daarbij zijn er verschillende kleuren gebruikt, maar er komen ook cijfers voor. Je kind herkent zelfs vormen en tegenstellingen. Zo leert hij/zij de eerste woordjes herkennen. Is je kind meer een fan van dieren? Geen probleem! Daar heeft de auteur van dit boek ook aan gedacht. In het boek komen er namelijk ook dierengeluiden en dierenhuizen voor. Je ontdekt tevens dingen om te eten! Het allerleukste van dit boek is dat het gaat om een bundel met 8 uitdeelboekjes. Je kunt de boekjes dus desgewenst uitdelen op een verjaardag.

Eigenschappen van het boek Rupsje Nooitgenoeg – Lezen en leren met Rupsje Nooitgenoeg:

 • Dit boek is een aanwijsboek voor kindertjes vanaf ongeveer 1 jaar.
 • Als je het boek regelmatig doorneemt met je kindje, leer je hem/haar al op jonge leeftijd lezen.
 • In het boek kom je verschillende zaken tegen zoals kleuren, vormen, cijfers, tegenstellingen en zelfs dierengeluiden.
 • Doordat het hier gaat om een verzameling met 8 uitdeelboekjes, kun je de boekjes desgewenst uitdelen op een verjaardag.

3. Nijntje uitdeelboekjes (box met 10 boekjes)

Welk kind kent het populaire konijntje Nijntje niet? Dit konijntje maakt allerlei leuke dingen mee. Ook vertelt ze over verschillende seizoenen en dingen die ze met haar (groot)ouders doet. Het konijntje is zelfs zo populair dat je ook video’s van haar vindt. Nijntje uitdeelboekjes (box met 10 boekjes)Klinkt het daarom perfect om je kind te verrassen met een boekje over Nijntje? Dan is het beste peuterboek voor jou wellicht het boek Nijntje uitdeelboekjes (box met 10 boekjes). Dit boek is wellicht het beste peuterboek voor jou, omdat je niet alleen jouw kind blij maakt. Net zoals bij het vorige boek dat we hebben gerecenseerd gaat het hier ook om een pakketje. In dit pakketje zitten er 10 boekjes. Deze kun je uitdelen op bijvoorbeeld een verjaardag.

Houd er rekening mee dat er in het pakket 2 verschillende verhalen zijn. Je vindt dus 5 boekjes over wat Nijntje vandaag gaat doen. De andere 5 boekjes gaan over hoe Nijntje droomt over de toekomst. Als je kind dol is op Nijntje, dan houd je van elk verhaal 1 exemplaar voor hem/haar. De rest kan uitgedeeld worden. Verdeel je de boeken op een dagopvang, dan kan de leidster er de volgende dag met de kindertjes over praten. Ze kan dan bijvoorbeeld laten zien dat we allemaal in het heden leven, maar ook dromen over de toekomst. Maak dus niet alleen je eigen kind blij, maar ook zijn/haar vriendjes. Deel gauw de Nijntje uitdeelboekjes (box met 10 boekjes) uit!

Eigenschappen van het boek Nijntje uitdeelboekjes (box met 10 boekjes):

 • Deze boeken zijn leuk om te geven, maar ook leuk om te krijgen.
 • Hoewel er in de verpakking 10 boekjes zitten, gaat het om 2 verschillende verhalen.
 • In het ene boekje zien we wat Nijntje vandaag gaat doen en in het andere boekje droomt ze over de toekomst.
 • Het gaat hier om een set van 10 uitdeelboekjes, die bijvoorbeeld op een verjaardag uitgedeeld kunnen worden.

4. Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje?

We hebben je zojuist verteld over 2 leuke Nijntje verhalen. Het populaire konijntje maakt namelijk van alles mee. Wil je gewoon een enkel boekje over het konijntje? Is daarom jouw beste peuterboek een individueel Nijntje-boek? Dan kun je kiezen voor het boekKiekeboe! wie zit daar, Nijntje Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje?. Dit boek is wellicht het beste peuterboek voor jouw kindje. Het boek gaat namelijk over het leuke konijntje Nijntje. Bovendien gaat het hier niet om uitdeelboekjes, dus je krijgt 1 boek. In dit boek laat de auteur je zien dat er overal wel iets is te ontdekken. Zo speelt Nijntje kiekeboe met moeder Pluis, vader Pluis, Aagje en Willemijn en haar knuffelbeer.

Tijdens het lezen van dit boek is het de bedoeling dat jij als lezer Nijntje helpt. Nu vraag je je misschien af waar je haar mee moet helpen. Dat is eenvoudig. Je helpt het konijntje om iedereen te vinden. Het gaat dus om een interactief boek, waardoor kinderen er graag mee bezig zijn. Zo is het de bedoeling dat je kijkt waar de koe is gebleven. Ook ga je na wie er achter de blokken verstopt zit. Doordat Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje? een handzaam formaat heeft, kunnen kinderen gezellig zelf kijken. Echter, het is ook leuk om het boekje als volwassene samen met je kind te lezen. Hierdoor kun je hem/haar helpen om Nijntje’s vrienden en familie te vinden.

Eigenschappen van het boek Kiekeboe! wie zit daar, Nijntje?:

 • Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 1 jaar is interactief.
 • Er zitten uitsparingen in de bladzijden, dus je kunt erdoorheen kijken.
 • In het boek speelt Nijntje kiekeboe en je kind helpt haar om iedereen te vinden.
 • Nadat je dit boek samen met je kind hebt bekeken en hebt voorgelezen, kan hij/zij zelf ook kiekeboe spelen.

5. Raad eens hoeveel ik van je hou

Vooral jonge kinderen hebben een zeer hechte band met hun ouders. Dit komt over het algemeen doordat ze veel met de ouders bezig zijn. Mama en papa spelen met hen, helpen hen met huiswerk, enzovoorts. Daarom houden kinderen zeer veel van hun ouders. Raad eens hoeveel ik van je houHoeveel houden ze eigenlijk van mama en papa? Dat is moeilijk aan te geven. Misschien helpt het als je het boek Raad eens hoeveel ik van je hou voorleest. Dit boek is wellicht het beste peuterboek voor jou, omdat het gaat over liefde. In het boek houden Hazeltje en Grote Haas vreselijk veel van elkaar. Echter, het is niet makkelijk te meten hoeveel precies. Daarom doen ze er beiden alles aan om te laten zien hoeveel ze van elkaar houden.

Aan het begin van het boek vertelt Hazeltje aan Grote Haas hoeveel hij van hem houdt. Daarom spreidt hij zijn armen zo ver mogelijk. Dit doet hij om aan te geven hoeveel liefde hij voor Grote Haas heeft. Hij probeert ook zijn handen zo hoog mogelijk boven zijn hoofd te reiken. Daarnaast springt hij zo hoog mogelijk om zijn liefde kenbaar te maken. Bij deze handelingen overtreft Grote Haas hem echter, omdat hij groter is. Dit maakt niet zoveel uit, want beiden weten dat ze super veel van elkaar houden. Ook voor volwassenen is dit voorleesboek wellicht het beste peuterboek. Grote Haas en Hazeltje zijn namelijk beiden heel expressief in hun houding en gezichtsuitdrukking.

Eigenschappen van het boek Raad eens hoeveel ik van je hou:

 • Dit boek gaat over liefde tussen een konijntje en zijn vader.
 • In het boek proberen beide konijnen te laten zien hoeveel ze van elkaar houden.
 • De zacht gekleurde illustraties in het boek ademen een veilige sfeer en zijn herkenbaar voor jong en oud.
 • Hoewel het boek is gericht op kinderen vanaf ongeveer 4 jaar, is het ook in trek bij verliefde volwassenen.