Iedereen heeft problemen. Het maakt dan niet uit of je een tiener of volwassene of bejaarde bent. Er gebeuren namelijk in iedereens leven vervelende dingen. Kinderen/tieners kunnen echter gauw denken dat een probleem het einde van de wereld betekent. Daarom laat je hen de beste tiener boeken lezen. In deze boeken kunnen ze immers zien hoe hun leeftijdsgenoten omgaan met problemen. Hier vinden jongeren herkenning en troost in. Boeken kunnen hen zelfs een spiegel voorhouden. In boeken zijn er namelijk ook personages die iets meemaken wat voor de meeste pubers een “ver-van-mijn-bed-show” is. Zo leren de jongeren om anderen beter te begrijpen. Pubers kunnen hierdoor dus ook beter meeleven met hun leeftijdsgenoten. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat kinderen die veel lezen empathisch zijn en een sterk inlevingsvermogen hebben. Lees daarom snel dit artikel en vind de beste tiener boeken voor jouw kind.

Beste tiener boeken van 2019

We hebben je verteld over de voordelen van lezen. Je kunt echter geen willekeurig boek pakken en verwachten dat je kind empathisch wordt. Daar heb je immers de beste tiener boeken voor nodig. We begrijpen dat het niet ideaal is om een heleboel boeken met elkaar te vergelijken. Daarom hebben we een top 5 voor je samengesteld. In deze top 5 zijn er boeken voor jongeren vanaf 12 jaar. Er zijn echter ook boeken voor wat oudere tieners. We hebben zelfs gezorgd voor verschillende onderwerpen. Dit hebben we gedaan, omdat we weten dat elk kind andere interesses heeft. Aarzel dus niet en lees dit artikel over de beste tiener boeken van het jaar. Op die manier kun je gemakkelijk een geschikt boek voor jouw kind uitkiezen!

1. De jongen in de gestreepte pyjama

Velen van ons vinden de geschiedenis oninteressant. We leren er op school wel over, maar verder doen we niets met deze informatie. Echter, de vreselijke dingen die sommige groepen zijn overkomen, doen hun nageslacht nog steeds pijn. Heb je je ooit afgevraagd hoe de Joden ten tijde De jongen in de gestreepte pyjamavan de vervolging zich voelden? Als je daar nooit over hebt nagedacht, dan is een van de beste tiener boeken zeker een aanrader. Hier verwijzen we naar het boek De jongen in de gestreepte pyjama. Dit boek behoort tot de beste tiener boeken van het jaar. Het boek gaat over de 9-jarige Duitse Bruno. Hij is in 1943 met zijn familie verhuisd naar “Oudwis”.

Voor Bruno is Oudwis een vreemde plaats. Niet ver van hun huis wonen er mensen in gestreepte pyjama’s achter een hek. Door deze mensen vindt Bruno de plek nog vreemder. Hij snapt er namelijk niets van. Bruno is echter een nieuwsgierig ventje. Hij gaat daarom op onderzoek uit en sluit vriendschap met Shmuel. Shmuel woont aan de andere kant van het hek. In het boek worden de Jodenvervolging en vernietigingskampen vanuit een verrassend standpunt bekeken. Het verhaal is namelijk verteld vanuit het perspectief van een kind dat een militair als vader heeft. Echter, hij begrijpt niets van de gruwelen van het concentratiekamp. Bruno’s onschuldige vragen en het geweld en de verschrikking maken het verhaal super indringend.

Eigenschappen van het boek De jongen in de gestreepte pyjama:

 • Het boek gaat over de Jodenvervolging en vernietigingskampen.
 • Dit mooie, aangrijpende en bijzondere boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 15 jaar.
 • Veel gebeurtenissen in het boek zijn suggestief beschreven en nodigen de lezer uit om zijn eigen conclusies te trekken.
 • Bruno’s onwetendheid en zijn vriendschap met de joodse Shmuel drijven de roman en Bruno’s leven tot een noodlottig einde.

2. After 4 – After 4: Voor altijd

Van sommige boekenreeksen krijgen lezers maar geen genoeg. Dit komt doordat de verhalen enorm boeiend zijn. In veel gevallen eindigen dergelijke succesvolle boeken ook nog in een cliffhanger. Hierdoor kunnen lezers bijna niet wachten om het volgende deel te verslinden. After 4 - After 4 Voor altijdEen dergelijke reeks is de boekenreeks “After”. De boeken uit deze reeks behoren tot de beste tiener boeken. Dit geldt ook voor het laatste boek uit de reeks, After 4 – After 4: Voor altijd. Het verhaal gaat over een achttienjarig meisje, Tessa Young. Ze gaat studeren aan de universiteit van Washington en laat haar moeder en vriend achter. Op de universiteit ontmoet ze de typische bad boy, Hardin. Tessa heeft een haat-liefdesrelatie met hem en kiest uiteindelijk voor een leven met hem.

Samen maakt het tweetal van alles mee. Hun relatie is enorm onstuimig, maar ze vinden steeds weer een manier om het te laten werken. In het vierde deel, After 4 – After 4: Voor altijd, heeft Hardin een destructief gedrag. Zijn razernij en gedrag, als gevolg van de harde waarheid van zijn ouders’ geschiedenis, zorgen ervoor dat Tessa vlucht. Ze heeft namelijk altijd geprobeerd om met liefde 4en geduld het goede in Hardin naar boven te halen. Echter, zijn pijn en agressie duwen haar in dit deel weg van hem. Uiteindelijk verrast hij haar met een heel bijzonder bewijs van zijn onvoorwaardelijke liefde voor haar. Klinkt het boek als een van de beste tiener boeken voor jou?

Eigenschappen van het boek After 4 – After 4: Voor altijd:

 • Het slot van het boek geeft een blik in de toekomst van beide hoofdpersonen.
 • De verschillende karakters van de hoofdpersonen komen goed aan het licht in dit boek.
 • Net als de andere delen is ook dit verhaal intrigerend en het blijft boeiend tot het einde.
 • Dit boek is het vierde deel uit de boekenreeks After en is geschikt voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar.
 • In dit deel besluit de hoofdfiguur Tessa om haar vriend Hardin te verlaten vanwege zijn razernij en destructieve gedrag.

3. Everything, Everything

In de inleiding van dit artikel hebben we je verteld over het effect dat veel lezen kan hebben op mensen. Door veel te lezen krijg je empathie voor anderen, omdat je ziet dat jouw leven niet zo erg is. Een boek dat zorgt voor een hoge mate van empathie is Everything, Everything. Everything, EverythingDit boek behoort tot de beste tiener boeken van het jaar. Het is daarom ook niet raar dat het boek is verfilmd. Wanneer je het boek leest, begrijp je al gauw waarom het is gekozen als een van de beste tiener boeken. Het boek gaat over Madeleine Whittier. Zij is allergisch voor de buitenwereld. Haar conditie is zelfs zo slecht dat ze haar huis nooit heeft verlaten. Dit is al 17 jaar het geval…

Op een bepaald moment krijgt Madeleine een nieuwe buurjongen, Olly. Hij wil met haar praten en schrijft zijn Messengeradres op een stuk papier. Vervolgens houdt hij het tegen het raam om het aan Madeleine te laten zien. Voor Madeleine gaat er hierdoor een deur open. Durft ze wel om buiten haar comfortzone te gaan? Het verhaal laat je zien hoe spannend, maar ook hartverscheurend het kan zijn om uit onze schulp te kruipen. Ook zie je welke gekke en levensgevaarlijke dingen we bereid zijn te doen voor de liefde. Denk je dat Madeleine het zal overleven? Was de liefde al die risico’s wel waard? Lees het boek Everything, Everything en je krijgt de antwoorden op deze vragen.

Eigenschappen van het boek Everything, Everything:

 • De aanbevolen leeftijd van dit boek is 12 jaar.
 • Dit hartverwarmend verhaal gaat over meer dan alleen hoop, dromen en de risico’s van liefde.
 • Het boek laat de opwinding en het verdriet zien dat we ervaren wanneer we uit onze schulp kruipen.
 • In het boek zie je de gekke en soms levensgevaarlijke dingen die we bereid zijn te doen voor de liefde.

4. Caro

Als je vrienden hebt, iemand op wie je verliefd bent en je voelt je comfortabel, dan wil je niet verhuizen. Kinderen hebben hier vaak geen zeggenschap in. Dat betekent dat als hun ouders besluiten te verhuizen, ze mee moeten gaan. Hoe kunnen ze dan omgaan met deze gevoelens? Het is namelijk moeilijk om opnieuw te beginnen. Klinkt een boek over een dergelijk thema als een van de beste tiener boeken voor jou? Als je antwoord op deze vraag “ja” is, dan is het boek Caro een van de beste tiener boeken voor jou. Het boek gaat namelijk over Caroline. Zij heeft een onbezorgd leventje op een middelbare school in de Ardennen.

Haar perfecte leventje verandert echter drastisch wanneer haar moeder ernstig ziek wordt. De familie beslist namelijk te verhuizen naar Antwerpen. Zo zijn ze namelijk dichter bij een gespecialiseerd ziekenhuis. Voor Caroline, beter bekend als Caro, wordt het dus wennen. Ze moet namelijk naar een nieuwe school gaan in een nieuwe omgeving. Dit betekent ook dat ze nieuwe vrienden moet maken. Zal het haar lukken om ongeveer hetzelfde leven te hebben als in de Ardennen? De overgang van een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent naar een omgeving vol conflicten en een snoeiharde sociale hiërarchie zal vast niet eenvoudig zijn…

Eigenschappen van het boek Caro:

 • Er is ook een tv-serie over dit boek.
 • Het boek is bedoeld voor jongeren vanaf ongeveer 12 jaar.
 • Je krijgt in dit boek exclusief inzicht in het leven van de hoofdfiguur.
 • Caroline moet in dit boek verhuizen van een kleine gemeenschap naar een omgeving vol conflicten.

5. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Soms lijdt iemand aan een aandoening die anderen niet begrijpen. Denk er maar aan dat het voor sommige kinderen moeilijk is een autistisch kind te accepteren. Dergelijke kinderen gedragen zich namelijk anders, maar zijn toch goed in bepaalde vakken. Wil je graag dat je kind deze aandoening Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nachtbeter begrijpt? Dan kun je kiezen voor het boek Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Dit boek is een van de beste tiener boeken van het jaar. Het boek gaat over de 15-jarige Christopher. Hij is autistisch en heeft hierdoor moeite met emoties en onoverzichtelijke situaties. Echter, hij is een kei in logica en wiskunde.

Nu wil je waarschijnlijk weten waar de naam van het boek dan op slaat. De titel Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is niet zomaar gekozen. In het boek blijkt namelijk op een gegeven moment dat de hond van de buurvrouw is vermoord. Christopher onderneemt daarom een speurtocht die zijn leven op zijn kop zal zetten. Het boek zorgt voor een boeiende blik op de wereld door de ogen van een autist. Hierdoor is het begrijpelijk dat het vertelperspectief bij Christopher zelf ligt. Het gedrag van deze tiener is voor een buitenstaander onbegrijpelijk, maar krijgt toch een eigen logica. Daarom is het boek een van de beste tiener boeken van het jaar.

Eigenschappen van het boek Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht:

 • Het boek is ideaal voor jongeren vanaf ongeveer 15 jaar.
 • Door het boek te lezen krijg je een boeiende blik op de wereld door de ogen van een autist.
 • Naast het speurwerk spelen wiskundige problemen een grote rol, wat vaak verduidelijkt wordt door illustraties.
 • De verhaallijn wordt regelmatig onderbroken door meer bespiegelende hoofdstukjes, waarin Christopher zijn visie op het leven geeft.