In het centrum van Rotterdam ligt het prachtige Museumstoomdepot waar Stoom Stichting Nederland (SNN) eigenaar van is. De in klassieke stijl gebouwde locomotievenloods biedt aan klassieke locomotieven een uitstekend onderkomen.

Aanvankelijk bestond de SSN-collectie uit meer dan locomotieven en rijtuigen. Zo waren ondermeer een stoomsleepboot en een door stoom aangedreven graanelevator ooit onderdeel van de SSN-collectie. Veranderende inzichten leidden er echter toe dat er op een gegeven moment besloten werd om zich  te concentreren op het laten rijden van stoomtreinen, waarna de niet railgebonden objecten werden afgestoten en overgedaan aan collega-organisaties.

Op de in de loods aanwezige sporen vinden niet alleen onze locomotieven onderdak, maar hebben zij tevens de beschikking over een 2-tal inspectieputten. Verder heeft de loods een apart onderkomen voor medewerkers alsmede voldoende faciliteiten voor het ontvangen van bezoekers.

Het in stand houden en restaureren van stoomlocomotieven is tijdrovend en vergt de nodige vakkennis en vaardigheden. Bovendien is hiervoor een niet geringe hoeveelheid gereedschappen en hulpmiddelen noodzakelijk. In de loop der jaren heeft de SSN dan ook een aanzienlijke hoeveelheid metaalbewerkingsmachines zoals draai- en freesbanken, (kolom)boormachines etc. weten te verzamelen.

Rijtuigloods

In 2012 heeft de SSN op haar terrein een geheel nieuwe rijtuigloods in gebruik genomen. Met de realisatie van dit bouwwerk is een langdurig geuite wens in vervulling gegaan.

Vanwege de incidentele inzet staan de SSN-rijtuigen hoofdzakelijk stil. Hierdoor hebben sneeuwval, vorst en dooi in de winter en regen en zon in de warmere periodes een grote negatieve invloed op de conditie van het rijdend materieel.

Op dit moment bestaat de collectie van de SSN uit een vijftal grote stoomlocomotieven en twee kleine stoomlocomotieven. Daarnaast beschikt de SSN over 3 1e-klasse rijtuigen, 5 2e-klasse rijtuigen (waarvan één in gebruik als personeels/materiaalrijtuig) en een restauratierijtuig. Voor het rangeren op het museumemplacement beschikt de SSN ten slotte over 2 diesellocomotieven.