Veel werknemers nemen een verkeerde werkhouding aan ten gevolge van een verkeerd ingestelde bureaustoel. Deze staat vaak te hoog afgesteld omdat het bureau te hoog is of het beeldscherm te hoog staat afgesteld.

Ergonomisch verantwoord Daarom is in de ARBO wet vastgelegd dat zowel het bureau als de bureaustoel in hoogte verstelbaar moeten zijn zodat het werken ergonomisch verantwoord is. Ook moet de stoel op andere punten verstelbaar zijn zoals de armleuningen, rugsteun en de zitdiepte.

Meer instelmogelijkheden Het kiezen van een nieuwe bureaustoel kan daarom best lastig zijn. De ene stoel is de andere niet. Je hebt bureaustoelen die zeer voordelig zijn, maar waarvan bijvoorbeeld enkel de hoogte van de zitting versteld kan worden. Maar er zijn ook stoelen waarvan je de armleggers kunt instellen of voorzien zijn van een verstelbare lendesteun. Over het algemeen kun je zeggen, hoe duurder een bureaustoel, hoe meer instelmogelijkheden.

Dagelijks gebruik Voordat je overgaat tot de aanschaf van een bureaustoel moet je je eerst goed afvragen hoeveel uren je er dagelijks gebruik van maakt. De bureaustoel van een vertegenwoordiger bijvoorbeeld, die veel uren op de weg zit en maar weinig uren in zijn of haar bureaustoel doorbrengt, dient aan minder eisen te voldoen dan de stoel van bijvoorbeeld een administratief medewerker die zo’n 8 uur per dag gebruik maakt van de bureaustoel.

Zitcomfort

Indien je meer dan 4 aaneengesloten uren per dag gebruik maakt van je stoel, wordt geadviseerd om te kiezen voor een ARBO bureaustoel. Deze biedt vaak meer zitcomfort en is geheel naar de wensen van de gebruiker in te stellen.

Online showrooms

Blijf je twijfelen over wat voor jou de juiste bureaustoel is, dan kun je natuurlijk altijd een online showroom bezoeken waar je de verschillende bureaustoelen kunt uitzoeken en advies kunt inwinnen. Daarnaast zijn er diverse leveranciers die de mogelijkheid bieden om één of meerdere stoelen voor een aantal weken op proef te krijgen. Je kunt dan in je eigen omgeving samen met je collega’s de bureaustoelen testen op zitcomfort en de instelmogelijkheden.