Veel mensen denken dat Sydney de hoofdstad is van Australië, maar dit is niet waar. Sydney is wel de grootste en oudste stad van Australië. Het is gelegen aan de Tasmanzee, in het zuidoostelijke gedeelte van Australië. De stad is gegroeid vanuit Port Jackson, de haven. Tegenwoordig bevinden het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge zich in deze haven en deze bezienswaardigheden trekken veel bezoekers en camper liefhebbers. De stad Sydney strekt zich verder uit in een berg- en heuvelachtig landschap in het binnenland en aan de andere kant bevind zich de kustlijn van de Grote Oceaan. Het is niet voor niets dat een camper huren in Sydney zo populair is.

De stad Sydney

De stad Sydney is vernoemd naar de toenmalige Britse minister van binnenlandse zaken, Thomas Townshend, ofwel Lord Sydney (Viscount Sydney vanaf 1789). In 1788 stichtte Arthur Phillip, op bevel van de Britse overheid, een strafkamp in Sydney. Gevangenen werden verplicht om een nederzetting te bouwen en in 1822 had de stad banken, markten, straten en een politiekorps. Iedere week kwamen er schepen uit Europa aan in de haven met daarin Europese migranten die een nieuw leven wilden opbouwen in een nieuw land.

Aan de oostkant van Sydney ligt de Grote Oceaan. Aan de westkant liggen de Blue Mountains. Sydney heeft meer dan 70 stranden, waarvan Bondi Beach de bekendste is. Sydney heeft het grootste sub-urbane gebied, het is twee keer zo groot als Beijing en wel zes keer zo groot als Rome en Londen. Daarnaast zijn er ook een aantal natuurparken in de omgeving van Sydney. Eén van deze parken is het Nationaal Park Royal. Het park biedt verschillende flora en fauna, van heide en kliffen tot dichtbegroeid regenwoud. Er komen verschillende soorten (dodelijke) slangen voor en verschillende soorten papegaaien. Een ander bekend park is het Nationaal Park Ku-Ring-Gai Chase. In dit park komt de rivier de Hawkesbury samen met de oceaan. Het park is een bosrijk gebied, afgewisseld met heide en kleine strandjes. Het uitkijkpunt West Head is erg indrukwekkend. Hiervandaan is er een uitzicht op de noordelijkste suburb van Sydney, genaamd Palm Beach. Daarnaast is het zeker aan te raden een bezoek te brengen aan de Aboriginal Art, die bestaat uit rotstekeningen op verschillende plekken in het park.

De luchthaven

De luchthaven van Sydney is één van de oudste luchthavens van de wereld, het Kingsford Smith International Airport. Dit vliegveld werd geopend in 1920. Per jaar vliegen gemiddeld 28 miljoen toeristen van en naar deze wereldstad, via deze luchthaven. Niet alleen toeristen of camper liefhebbers komen naar Sydney, ook voor mensen uit de financiële en handelssector is Sydney een interessante stad met veel mogelijkheden.

Sydney wordt regelmatig verkozen tot één van de mooiste en meest leefbare steden van de wereld. Daarnaast is het ook één van de duurste steden, niet alleen voor toeristen, maar ook voor lokale inwoners. Daarom is het altijd verstand om je goed te laten informeren als je auto wilt huren of bijvoorbeeld een camper wilt huren in Australië. Mocht je een camper willen huren, neem dan even contact op gezien we inmiddels behoorlijk wat ervaring hebben in onze reizen.

In 2000 werden de Olympische Spelen georganiseerd in Sydney. Het voormalig industrieterrein in Homebush Bay werd omgebouwd tot Olympisch Centrum, met een capaciteit van 117.000 toeschouwers. Na de Olympische Spelen is het Centrum in gebruik gebleven. Zo spelen de Australische rugby- en voetbalteams regelmatig wedstrijden in het (inmiddels verkleinde) stadion.