Iedereen die langer met computers werkt kent het, ineens wordt hij trager, valt hij uit of krijg je een foutmelding. Natuurlijk kun je een vriendje of een professionele zaak in computerreparatie inschakelen, maar als je zelf een beetje handig bent kom je met Google een heel eind. Zorg dan wel voor een goede diagnose, zodat je het probleem niet erger maakt dan het was!

Simpel gezegd zijn er twee soorten problemen bij elke computerreparatie: de softwarematige en de hardwarematige. Hoewel de softwarematige problemen vaak makkelijker zelf op te lossen zijn, zijn er vaak vele mogelijke oorzaken, wat het stellen van de diagnose moeilijker maakt. Hardwarematige problemen kun je niet altijd zelf oplossen, maar de diagnose is relatief gezien iets makkelijker.

Diagnose van softwareproblemen

Er zijn dermate veel verschillende softwareproblemen dat het te ver gaat om deze allemaal te behandelen. Wil je softwareproblemen herstellen, denk dan aan de gouden regel: Google is your friend! Heb je een foutmelding of een virus? Gebruik Google en omschrijf het probleem zo goed mogelijk (gebruik bij een virus liefst een andere computer en laat de besmette computer uitstaan). Gebruik daarbij altijd de Engelse taal, omdat het aantal resultaten vele malen groter is dan in het Nederlands. Bij foutmeldingen kun je zoeken op de exacte foutmelding, soms aangevuld met het programma waarin de fout optreedt of de versie van Windows, Linux of OS X waarmee je werkt. Al zoekend en speurend kom je mensen tegen die hetzelfde probleem hebben als jij, en de verschillende oplossingen die zij hebben geprobeerd.

Diagnose van hardwareproblemen

Er zijn duizenden verschillende laptops, desktops, netbooks, Macs, all-in-one pc’s en ga zo maar door, die allen hun eigen specifieke problemen kennen. Toch zijn er een aantal veel voorkomende problemen, die je met een goede diagnose kan herkennen. Een aantal vind je hier opgesomd.

Computer wordt traag

Een trager wordende computer kan komen door vervuilde software, een zwakker wordende harddisk, oververhitting of verouderde onderdelen. Omdat vooral een zwakke harddisk een potentieel gevaar is voor je programma’s en bestanden, wil je dit eerst onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld het programma CrystalDiskInfo gebruiken om de status van je harddisk te onderzoeken. Geeft deze een waarschuwing, dan is het tijd om je bestanden te back-up’en en je harddisk te vernieuwen. Oververhitting kun je testen met de Intel Burnintest. Valt de computer bij deze test uit of gaat hij enorm loeien, dan is het tijd om je pc of laptop intern te laten reinigen en de koelpasta te vervangen.

De overige oorzaken, vervuilde software of verouderde onderdelen, zijn minder urgent. Staat je computer vol met verouderde of overbodige programma’s? Dan is het tijd om je computer op te schonen of helemaal opnieuw te installeren. En heeft je computer te weinig RAM werkgeheugen, een verouderde harddisk of een trage CPU? Kijk dan of je deze onderdelen kunt uitbreiden of vervangen.

Computer start niet meer

Krijg je nog wel beeld, maar start de computer niet meer door? Meestal komt dit door een zwakke harddisk of defecte RAM geheugenmodule. Deze kun je testen door de computer te booten vanaf een Hiren’s bootdisk, waarmee je verschillende diagnostische programma’s kunt uitvoeren om de harddisk en geheugenmodules te testen. Krijg je helemaal geen beeld meer? Dan ligt het meestal aan een probleem op het moederbord of met de voeding. In dit geval kan het nodig zijn om een specialist in computerreparatie of laptop reparatie in te schakelen.

Bij een laptop is het ook mogelijk dat de adapter of de accu defect is. Probeer ook eens de accu te verwijderen en alleen met de adapter te starten. Een andere truc is de accu en adapter af te koppelen en de aan/uit knop 30 seconden ingedrukt te houden. Daarmee ontlaad je het moederbord en kan het zijn dat de laptop weer start, nadat je de accu en adapter weer hebt aangesloten.

Computer valt uit

Krijg je een blauw scherm voordat je (Windows) computer uitvalt? Vaak is de oorzaak dan ofwel een softwareprobleem, ofwel een probleem met je RAM werkgeheugen. Valt je computer zonder waarschuwing uit, zeker als hij hard gaat blazen of loeien, dan ligt het vrijwel zeker aan oververhitting. De computer schakelt zichzelf dan uit om schade te voorkomen. Het is dan tijd voor een interne reiniging en vervanging van de koelpasta.

Voor meer info, zie http://www.pcrefresh.com/