Word je pc of laptop trager en wil je zelf aan de slag? Hier vind je wat handige tips voor het versnellen van je computer. Zo word je zelf een specialist op het gebied van computerreparatie en upgrades!

Software opschonen (Windows)

Soms kan je je computer al een flinke snelheidsboost geven door de software goed op te schonen. Zeker als dit al lang niet is gebeurd kan dit een flinke winst opleveren. Haal alle overbodige programma’s weg (geen programma’s die je niet kent!) en gebruik opschoonprogramma’s als Ccleaner, MalwareBytes en Adware Removal Tool om je computer op te schonen van overbodige en vervuilende programma’s.

Wil je de software nog grondiger opschonen en heb je de tijd en kennis om wat dieper in de materie te duiken? Dan is een schone herinstallatie helemaal een goed idee. Maak een goede back-up van je gegevens en installeer je Windows besturingssysteem opnieuw. Als je computer ervoor geschikt is, is ook een upgrade naar de laatste Windows 10 aan te raden voor optimale snelheid. Deze is een stuk sneller dan bijvoorbeeld Windows 7. Zorg wel altijd dat je je goed inleest over de benodigde stuurprogramma’s (drivers) voor jouw specifieke computermodel.

RAM werkgeheugen uitbreiden

Elk programma gebruikt een beetje (of veel) werkgeheugen van je computer. Als dit vol zit moet je computer het veel tragere harddisk geheugen gebruiken als tijdelijke opslag, wat leidt tot vertragingen. Voor een beetje moderne computer is 4 GB ongeveer het minimum qua werkgeheugen, maar vaak is 6GB of 8GB aan te raden. Voor echt intensieve programma’s zelfs nog meer, maar voor 95% van de gebruikers is dit niet nodig.

In het taakbeheer (Windows) of de activity monitor (OS X) kun je zien hoeveel werkgeheugen jouw computer heeft. Als je Googelt op jouw computermodel kun je zien wat de maximale geheugencapaciteit is van jouw computer. Je hebt bijvoorbeeld 4GB en de maximale capaciteit is 8GB, alleen moet je nog vaststellen of je nu 1 x 4GB hebt of 2 x 2GB (in theorie is zelfs 4 x 1GB mogelijk, maar dat is zeldzaam). Er zijn programma’s waarmee je dit kan vaststellen, zoals HWInfo. Je kunt ook je pc of laptop openschroeven en kijken hoe de configuratie eruit ziet. Tenslotte moet je dit ook doen als je gaat upgraden. Dan zie je hoeveel en welk type modules er nu in zitten en hoeveel er nog bij kan. Zoek daarna naar passend geheugen voor jouw systeem, plaats het en geniet van je geüpgradede pc!

SSD plaatsen

De laatste jaren is de SSD (Solid State Drive) een super populaire upgrade. Een SSD heeft in tegenstelling tot de normale harddisk geen draaiende onderdelen meer en is daardoor veel stiller en sneller. Sommigen claimen een snelheidswinst van wel 10 x, maar in de praktijk zal de merkbare snelheid van je computer zo’n 2 tot 5 keer hoger worden. Toch nog een aanzienlijke snelheidswinst!

Om te profiteren van de snelheid van de SSD zul je je besturingssysteem over moeten zetten op de SSD. Je kunt daarvoor je huidige harddisk clonen naar de SSD of een back-up maken en een schone installatie van het besturingssysteem uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat de capaciteit van een SSD vaak kleiner is dan van een normale harddisk. Als je computer er ruimte voor biedt, kun je de oude harddisk ook nog als extra data harddisk plaatsen naast je SSD.

Videokaart upgraden (alleen desktop pc’s)

Vooral voor gamers en video editors is de videokaart een van de meest belangrijke onderdelen in de computer. Bij vaste pc’s (en heel speciale laptops) kan de videokaart worden vervangen door een beter model, met (veel) krachtiger prestaties. Houd er daarbij rekening mee dat krachtigere videokaarten ook veel meer vermogen nodig hebben, dus kan een upgrade van de voeding noodzakelijk zijn. Ook is de videokaart niet het enige onderdeel dat de snelheid van de computer bepaalt, de harmonie met de CPU en het werkgeheugen is ook belangrijk. Een supersnelle videokaart in een computer met te weinig werkgeheugen levert geen optimale prestaties op.

CPU upgraden (alleen desktop pc’s)

De CPU (central processing unit) is zoals de naam al impliceert het centrale brein van je computer. Een betere CPU heeft invloed op alle prestaties in je computer. Let bij het upgraden van je CPU op het socket in je moederbord. Het is verstandig om eerst met een programma als HWInfo informatie over je huidige CPU en moederbord uit te lezen. Op basis daarvan kun je kijken welke upgrades er mogelijk zijn voor jouw specifieke systeem.

Natuurlijk kun je voor de meer geavanceerde upgrades ook een specialist in computerreparatie en upgrades inschakelen. Deze kunnen specifiek voor jouw situatie een advies opstellen.