Je computer wordt traag, loopt vast of start niet meer op. Zelf ben je wel een beetje handig met computers en kom je met wat Googlen een heel eind, maar wat als je er zelf niet meer uitkomt?

Computerspecialisten zijn er in alle soorten en maten. Ze komen bij je langs of je brengt je pc of laptop naar hun toe voor reparatie. Ook computerwinkels hebben soms een technische dienst, waar ze je verder helpen met computerreparatie.

Waar moet je op letten?

Aan huis of zelf brengen

Sommige specialisten (soms studenten) komen bij je aan huis. Het voordeel is dat je zelf je computer niet hoeft af te koppelen of te vervoeren. Het nadeel is dat je er zelf bij aanwezig moet zijn en niet weet hoe lang het gaat duren. Ook kunnen sommige computerreparaties niet aan huis worden uitgevoerd, als er speciale onderdelen benodigd zijn bijvoorbeeld.

Breng je je computer naar een zaak gespecialiseerd in computerreparatie, dan is de kans dat zij het probleem kunnen oplossen groter, omdat ze de benodidge onderdelen en gereedschappen in huis hebben. Je moet natuurlijk wel zelf zorgen voor het vervoer van je pc of laptop!

Klanten en recensies

Net als bij een goed restaurant vertelt het aantal klanten veel over de kwaliteit van een zaak. Op de website van de specialist zie je vaak recensies van andere klanten. Deze kun je doorlezen om een beeld te krijgen van het bedrijf.

Zit het dichtbij?

Je wil natuurlijk niet het hele land door met je pc of laptop, dus kies je een reparateur in je omgeving. Als je zoekt op computerreparatie en je plaatsnaam zie je heel handig welke reparateurs er in je buurt zitten. Sommige bedrijven bieden ook de mogelijkheid om je computer op te sturen of af te laten halen.

Prijs en kwaliteit

Op het gebied van computer- en laptop reparatie zijn de prijsverschillen groot. Een lagere prijs betekent niet altijd een lagere kwaliteit, maar bedenk dat een professionele werkplaats met getraind personeel geld kost. Bedrijven met het hoogste kwaliteitsniveau zullen dus niet het goedkoopste zijn.

Garantie

Computers zijn complexe apparaten, waarmee ook na reparatie nog problemen kunnen optreden. Wat voor garantie geeft de computerspecialist je dan? En waarop geldt deze garantie, op de onderdelen, de montage, de software? En hoe claim je deze garantie, moet je dan langskomen of de computer opsturen? Of komt er iemand bij je langs?

Certificering

Er zijn verschillende certificaten die aangeven dat het bedrijf een selectie of keuring heeft ondergaan. ICTWaarborg is een bekend keurmerk voor bedrijven gespecialiseerd in computerreparatie. Ook kan een bedrijf een SBB Erkend Leerbedrijf worden, wat betekent dat er ICT specialisten worden opgeleid.