Wandelen is een goed middel om aan je dagelijkse beweging te komen en om gezicht te verliezen. Maar hierbij ben je altijd afhankelijk van het weer en je omgeving. Dit probleem heb je niet meer wanneer je binnen aan de wandel gaat op een crosstrainer. Hiernaast is de Crosstrainer zondermeer een van de bekendste cardio toestellen in de sportschool. Veelal wordt het toestel gebruikt door de vrouwelijke bezoekers in de sportschool, maar ook menig mannelijke bezoekers kom je op dit apparaat tegen.

Crosstrainer Review

De Crosstrainer is een cardio toestel dat aan de onderkant een vliegwiel heeft, met daaraan 2 planken die ronddraaien. Aan de bovenkant zitten 2 hendels voor de armen. Tijdens het trainen op de crosstrainer gebruik je zowel je armen als je benen. Wanneer je met je voeten op deze planken gaat staan en je een vooruit schuivende beweging maakt, komt de crosstrainer in beweging en gaan de planken draaien. Op dit moment duw je met je armen tegen de hendels aan en wo beweegt ook de bovenkant van de crosstrainer mee. Met deze bewegingen aan zowel de onderkant als de bovenkant worden de benen en de armen tijdens het Cross trainen in werking gezet. Het grote voordeel van de Crosstrainer ten opzichte van hardlopen of fietsen is dat je met cross trainen je hele lichaam traint. Dus je armen en benen en je conditie. Doordat je de weerstand kunt verhogen kun je hiermee de focus ook meer leggen op het trainen van je spieren in plaats van je conditie. De spieren die je kunt ontwikkelen met een Crosstrainer zijn je biceps, je triceps, je buikspieren, je quadriceps en je hamstrings. Wanneer je de Crosstrainer gebruikt in de tegenovergestelde richting, dus achteruit leg je meer focus op je billen en train je de bilspieren. De Crosstrainer is bij uitstek het cardio toestel voor mensen die gewicht willen verliezen. Doordat de drempel voor dit apparaat lager ligt dan bij het hardlopen en doordat je op dit apparaat je hele lichaam traint kan het een uitkomst zijn voor gewichtsverlies. Gedurende een half uur kun je, afhankelijk van de intensiteit, gemakkelijk zo’n 500 calorieën verbranden. Dit staat gelijk aan een half uur hardlopen met een snelheid van 10 kilometer per uur.

Voordelen Crosstrainer

Met de Crosstrainer kun je aanzienlijk wat calorieën verbranden. Zowel je boven- als onderlichaam zijn in actie en met behulp van de weerstandinstellingen op het apparaat kun je de intensiteit verhogen. De Crosstrainer is in tegenstelling tot een hardloopband minder belastend voor de knieën. Op de hardloopband of tijdens het hardlopen buiten wordt elke stap eigenlijk opgevangen als een soort klap op de knieën. Deze kunnen na verloop van tijd voor blessures zorgen. Iets wat je veel hoort bij beginnende hardlopers. Bij het cross trainen heb je daar geen last van. Met je benen maak je een ronddraaiende beweging waardoor er geen klappen of schokken op je knieën komen. Dit maakt het apparaat erg geschikt voor mensen die niet kunnen hardlopen vanwege knie problemen of voor mensen met zwakke knieën. Het is dus een goed toestel om op te beginnen wanneer je nog nooit eerder gesport hebt en wat meer wilt bewegen.

Nadelen Crosstrainer

Een van de nadelen van de Crosstrainer is dat je geen heel gespierd en afgetraind lichaam gaat krijgen na het trainen. Daarvoor creëer je te weinig progressie en vindt er nauwelijks tot geen hypertrofie… plaats. Wil je spiergroei realiseren dan zul je toch echt aan de gewichten moeten.

Conclusie Crosstrainer

Afvallen met een crosstrainer is comfortabel: je belast je gewrichten minimaal, de kans op blessures is zeer klein en je traint in 1 keer je benen en bovenlichaam. Klinkt simpel, maar wil je echt vet gaan verbranden met een crosstrainer? Let dan op zaken zoals het bewust zijn van je trainingsniveau. Daag je lichaam vanaf dag 1 uit. Om dit door te zetten heb je ene crosstrainer nodig met voldoende trainingsprogramma’s en weerstandsniveaus. hiermee bouw je trainingen op en breng je variatie in je work-outs. Dit laatste is belangrijk om gewenning te voorkomen en voortgang te blijven boeken. Daarnaast is het effectiever om gebruik te maken van hartslagzones tijdens je training. Kies hiervoor een crosstrainer die over hartslag gestuurde trainingsprogramma’s beschikt en jouw optimaal laat zweten. Dan komt het zeker goed.