Het is duidelijk dat de markt voor het speciaalbier een bijzonder interessante is. Met de mogelijke overname van de Belgische bierbrouwer Bosteels door ofwel Heineken of Duvel Moortgat wordt duidelijk dat de grote brouwerijen er alles aan doen om nog meer controle te krijgen over de markt voor het speciaalbier.

Kleine, onafhankelijke brouwerijen schoten de afgelopen jaren uit de grond. Volgens een onderzoek van de NOS. Wekelijks beginnen Nederlandse ondernemers met het brouwen van bier. Niet alleen in Nederland is de markt voor speciaalbier zeer dynamisch. De mogelijke overname van Bosteels toont aan dat de markt volop in beweging is.

Bosteels is bekend van onder andere de biermerken Kwak, DeuS en Tripel Karmeliet. De geschiedenis van deze Vlaamse bierbrouwer gaat terug tot de achttiende eeuw. Al zeven generaties is het bedrijf in de familie Bosteels. In 2014 kwam overigens wel een deel in handen van een investeringsmaatschappij.

De markt voor het speciaalbier is verre van rustig te noemen. Niet alleen de vraag in het land van de brouwer zelf (in het geval van Bosteels is dat België) is groeiend. De kleinere brouwerijen worden met de nodige belangstelling gevolgd in het buitenland.

Nederlandse onafhankelijke brouwers merken dat hun bier aan populariteit wint in landen als Nieuw-Zeeland. Uit handelscijfers over 2015 blijkt dat de 1,8 miljard liter uitgevoerd Nederlands bier nog steeds gedomineerd wordt door de grote merken. De kleine brouwerijen leveren een steeds grotere bijdrage.

Belevenis

Het succes van het speciaalbier laat zich gemakkelijk verklaren. Speciaalbier is ‘in’, terwijl het pilsje gezien wordt als gewoontjes. Dit blijkt uit de bezoekersaantallen tijdens de Week van het Nederlandse bier. Speciaalbier is een belevenis die allang niet meer toegeschreven hoeft te worden aan mannen met baarden.

De mogelijke overname van de Belgische brouwer toont aan dat de gevestigde merken inzien dat er een verschuiving gaande is in de markt. Een markt waarin de consument vraagt om een stukje extra, meer beleving en de juiste omstandigheden om van het biertje te kunnen genieten. Dit doet men bijvoorbeeld door het biertje te drinken in een bijzonder glas. Natuurlijk is dit mogelijk met de gratis bierglazen die een fabrikant cadeau doet tijdens een actie in de supermarkt. Leuker is het om te kiezen voor een eigen design met behulp van een gegraveerd bierglas.

Foto: Archer10 (Dennis) 81M Views