Op de website van RTL Nieuws verscheen een artikel met fabels over hardlopen. Wetenschappelijk onderzoekt moet een einde maken aan deze mythen.

De eerste mythe is die van de kapotte knieën. Zo zouden ze zwaar te lijden hebben tijdens het hardlopen. Het idee bestaat dat door het hardlopen een knie sneller kan slijten.

Het tegenovergestelde lijkt waar. Een onderzoek onder 75.000 hardlopers en 15.000 wandelaars toont aan dat zij minder te kampen hebben met artritis. Bovendien konden wetenschappers niet aantonen dat er inderdaad sprake was van een verhoogd aantal knieblessures onder hardlopers.

Serieuze bezigheid

De andere mythen hebben betrekking op de manier waarop getraind wordt, het gelukkig worden van hardlopen en het laten neerkomen van de voet op de grond tijdens het lopen. Duidelijk is dat het hier gaat om een serieuze bezigheid en waarbij de nodige voorzorgsmaatregelen geboden moeten worden.

Toch is niet iedereen even enthousiast over het hardlopen. Vooral de hardlopers die weer en wind willen trotseren worden voor gek versleten. Hier kun je onmogelijk gelukkig van worden, zo is de opvating. Toch is het wel zo.

Endorfine

Tijdens het sporten komt endorfine vrij. Dit stofje geeft een gevoel van geluk af. Voor de niet-sporters onder ons, dit is te vergelijken met bijvoorbeeld het eten van chocolade. Net zoals dit het geval is voor chocolade en de verslavende werking, kan het hardlopen ook leiden tot een ware verslaving. Onderzoekers zijn van mening dat het dan wel schadelijk kan zijn om veel te lopen. De kans op blessures kan toenemen, zeker wanneer men geen goede voorzorgsmaatregelen neemt.

Een goede warming up (niet tegen een boom) en goede schoenen zijn hierbij van groot belang. Er is echter nog iets anders waarmee rekening gehouden kan worden. Dat is het kiezen van het juiste moment om te gaan hardlopen. Hardlopen in de regen kan ervoor zorgen dat de spieren dit niet leuk vinden. Natuurlijk is het beter te gaan wachten totdat het droog is. Er zijn echter van die dagen…

Loopband

Gelukkig is er een goede oplossing. Een geringe investering zorgt ervoor dat je kunt beschikken over een loopband, waarbij je geen rekening meer hoeft te houden met de weersomstandigheden.

Photo credit: CJS*64 A man with a camera via Foter.com / CC BY-ND