Om nieuwe opdrachten binnen te slepen, wil je graag wat extra werk verzetten. Als ondernemer wil je graag dat klanten of mogelijke klanten voor jou kiezen. Maar wees eens eerlijk, geef jij zomaar alles weg?

In een poging om de klant te verleiden om voor jou te kiezen, ben je misschien wel bereid tot dingen te doen die je normaal gesproken niet zou doen. Denk aan het geven van fikse kortingen of het weggeven van relatiegeschenken. Nu is dit laatste misschien niet zo’n grote aanslag op jouw liquide middelen. Wanneer je ervoor kiest om scherp in te kopen als het gaat om relatiegeschenken, kan dit weinig invloed hebben. Maar zeg nu eens eerlijk, doe je er echt verstandig aan om die voorbedrukte aanstekers, mokken of stressballen zomaar weg te geven?

Hoe mooi het ook lijkt, de klant te verleiden met een extraatje, het is een uitgave. Veel uitgaven tezamen vergen behoorlijk wat van jouw bedrijfskapitaal. Je zou de vraag moeten stellen of en wanneer je een relatiegeschenk weg wilt geven.

Een mooi moment om een relatiegeschenk weg te geven is niet na afloop van een eerste sales pitch. Na afloop van het ondertekenen van een contract, dat is een mooi moment. Het is echter een ander verhaal wanneer de klant van jou verwacht dat je kortingen weggeeft.

Als ZZP’er loop je er vaak tegenaan. Je wordt geconfronteerd met bedrijven die van je eisen dat je korting weggeeft. Soms lijkt het wel: hoe groter het bedrijf, hoe gemakkelijker men omgaat met de eis om korting te eisen. Helaas vergeet men dat het voor ZZP’ers soms ook niet echt makkelijk is om financieel rond te komen. De wens om korting te krijgen is belangrijker.

Geef jij zomaar alles weg? Geen goed idee. Als het gaat om het verstrekken van korting, moet je hiermee creatief omgaan. Geef die klant een tien procent korting, maar zorg ervoor dat de klant zich voor langere tijd aan je zal binden. Daarnaast kun je dit bedrag verrekenen door het aantal uren dat je aan een opdracht besteed op te rekken.

Waar veel ondernemers de mist mee in gaan is het berekenen van de uren. Nee, je hoeft niet gelijk te denken aan het plegen van fraude. Denk aan het anders indelen van de tijdseenheden. In plaats van te rekenen op basis van de kleinste aantallen, in de meeste gevallen 0,25 procent van een uur (dus een kwartier), reken je in hele eenheden: in uren dus. Ja, dit kan discussies opleveren. Je kunt dan verwijzen naar andere bedrijfstakken waar dit al zeer gebruikelijk is. Of natuurlijk naar de parkeerautomaten in garages. Wil je de discussie op voorhand vermijden, dan kun je er ook voor kiezen om te rekenen met een percentage van 0,50 procent van een uur; een half uur dus. In de meeste gevallen doen jouw opdrachtgevers daar dan minder moeilijk over.

En als het gaat om die relatiegeschenken, zorg er dan voor dat je kiest voor een bedrijf dat je een zo scherp mogelijk tarief voorschotelt. Om nog even bij het voorbeeld van de mokken te blijven: Mokkenbedrukkken.com is een goed alternatief. Via een heldere website kun je meteen zien wat het gaat kosten.