Hoe meer u uitgeeft aan wijn, hoe exclusiever en belangrijker deze klassieker wordt. Het zou een zegen kunnen worden maar ook een vloek. Wanneer je een goede wijn koopt zal je nooit exact weten hoe deze zich zal ontwikkelen. Daarbij weet je natuurlijk nooit wat een jaar zal brengen. Maar aan de andere kant zal de variatie van wijnen elk jaar betekenen dat deze iets unieks meekrijgen. Elk jaar zal de wijn veranderen en anders zijn dan het jaar daarvoor.

De lokale weersomstandigheden gedurende de jaren kan de oogst veel invloed geven. De kwaliteit van de wijn zal elk jaar anders zijn door deze weersomstandigheden. De druiven krijgen telkens een andere smaak en/of kwaliteit.

italiaanse wijn Maar wat maakt nu een goede klassieker?

Dit kan variëren, de Italiaanse wijn makers hebben misschien wel het beste en mooiste weer. Deze prachtige seizoenen zorgen ervoor dat de druiven rijp worden. Echter moeten deze druiven beter in de gaten worden gehouden. Wanneer de temperaturen op een gegeven moment gaan veranderen kan dit betekenen dat de druiven een andere smaak gaan krijgen. De Italiaanse wijn boeren zullen hier slim mee om moeten gaan. Ze zullen strategisch te werk moeten gaan om de opbrengst van de wijn zo hoog mogelijk uit te laten vallen. Opbrengsten zullen jaarlijks variëren. Het is dus van belang dat een slecht jaar moet worden opgevolgd door een goed of beter jaar. Vaak zijn de Italiaanse wijnen in een slecht seizoen duurder en exclusiever. De Italiaanse wijn boer zal dus slim met het weer om moeten gaan.

Een andere belangrijke factor in Italië is de diversiteit van de omstandigheden waarin druiven worden geteeld.

Van de kust naar de bergen naar het warme zuiden en de eilanden. Het is zeldzaam dat een goede vintage zal uitstrekken over het geheel van Italië als verschillende omstandigheden verschillende regio’s en variëteiten past. Maar sommige jaren, zoals de majestueuze 1997, zijn uitstekend.

Als u besluit om te zoeken naar goede Italiaanse wijn, dan is het de moeite waard om niet alleen aandacht te besteden aan het jaar, maar aan de regio. Zo was 2001 een goed jaar voor de Veneto, maar een minder vruchtbaar jaar voor Toscane. 2002 wordt best vermeden op alle punten als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, maar de warme omstandigheden van 2003 geschikt Montepulciano en de rijke rode wijnen van het zuiden. Toscane en Piemonte deden het goed in 2004 en Italiaanse wijn uit de Veneto. De wijnen van deze jaren zijn zeker de moeite waard, met uitzondering van Basilicata en Campania, waar moeilijke weersomstandigheden waren. 2006 was uitzonderlijk goed voor de Italiaanse wijn in Toscane.

Veel van de topwijnen brengen hun jaren door in vaten.

Deze zijn uiteindelijk gereed om uit het vat gehaald te worden. Veel top wijnen uit de laatste paar jaar zijn dan ook nog niet verschenen.

De jaargang is het jaar waarin de vrucht, meestal een of meer rassen van wijndruiven, werd geteeld en geoogst.Deze informatie is belangrijk voor wijn verzamelaars of af en toe een drinker, omdat de omstandigheden weer en klimaat waaraan de wijngaard wordt blootgesteld uiteindelijk zal invloed hebben op de kwaliteit. Dus als je weet dat een bepaald jaar verschrikkelijk was in termen van groeiomstandigheden, kunt u dit waarschijnlijk reflecteren aan de Italiaanse wijn dit jaar. Italië is zeer divers land, het zou een slecht seizoen kunnen zijn voor de berggebieden en haar producten, maar aan de andere kant zal dit kunnen leiden tot een goed jaar voor de gewone rassen en gewassen.

Beste jaren

Als gevolg van het muteren van de weersomstandigheden, in het recente verleden zijn er een aantal zeer goede jaren voor Italiaanse wijnen geweest. We praten over hoogwaardige wijnen van minstens vijf jaar en ouder. De gemiddelde geïmporteerde Italiaanse wijn uit de Verenigde Staten is ongeveer 3 jaar oud.