Koffie, het levenselixer van vele mensen in de wereld. Overal ter wereld wordt er koffie gedronken. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat koffie een van de belangrijkste handelsproducten ter wereld is. Het is na olie het belangrijskte product. Er wordt het meeste koffie gedronken in de rijke, westerse landen. In een interview met Coffeeshots.nl bespraken we de grootste koffieproducenten ter wereld.

Brazilië

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. Met een oppervlakte van ruim 8.500.000 vierkante kilometer bezet het de vijfde plek op de lijst van grootste landen ter wereld. Qua koffieproductie is Brazilië is by far de grootste ter wereld. Nadat de koffie in het begin van de 18e eeuw werd geïntroduceerd in Brazilie is het snel gegaan. Vandaag de dag produceert 1,35 miljard kilo koffie per jaar. Dan praten we over groene, ongebrande koffie. Dit staat geliljk aan ongeveer 1/3 van de totale koffieproductie ter wereld. Bekende koffiesoorten uit Brazilië zijn Cerrado, Bahia en Bourbon. Een leuk feitje over Brazilië in relatie tot koffieproductie is, is dat het als enige koffieproducerend land last heeft van vorstperiodes. Koffie kan niet goed tegen vorst en bij te hevige vorst mislukt de oogt. Dit is onder dandere gebeurd in het jaar 1975 en 1994.

Colombia

Colombia ligt ook in Zuid-Amerika. Denk je aan Colombia denk je natuurlijk meteen aan Pablo Escobar, de grootste drugsbaron die ooit geleefd heeft. Colombia is écht meer dan dat. Zo heeft het land havens aan beide kanten van de oceaan. Enerzijds aan de Stille Oceaan en anderzijde aan de Atlantische Oceaan. Hierdoor is Colombia een zeer interessant land om handel mee te drijven. Dit is ook een extra stimulans voor de koffie industrie in het land. Bekende soorten uit Colombia zijn Bogota, Excelso en Supremo. De koffie in Colombia groeit in gebieden rond de Andes. De koffie groeit dus op een grote hoogte en een relatief vochtig klimaat. Hierdoor zijn de koffiebonen uit dit gebied zeer mild. De totale koffieproductie van Colombia is ongeveer 650 miljoen kilo.

Indonesië

Van Colombia maken we een sprongetje na Azië. Naar Indonesië om exact te zijn. Dankzij de VOC werd de koffie wereldwijd verspreid. Indonesië produceert jaarlijks 400 miljoen kilo koffie. De Arabicakoffie wordt vandaag de dag nog steeds geproduceerd op Java, Sumatra en Sulawesi. Indonesië is de grootste robusta bonen producent ter wereld.

Vietnam

Vietnam is een relatief nieuw land wat betreft koffieproductie op grote schaal. Pas sinds 25 jaar, rond 1990 begon Vietnam met het producren van koffie op grote schaal. Voor die tijd was de productie van koffie nihil. Tegenwoordig zit de productie al op 395 miljoen kilo per jaar. Door deze explosieve groei ontstond er wereldwijd een grote twijfel over de kwaliteit van de koffie. Door de te snelle groei hadden de mensen geen tijd om de controle te bewaken over de kwaliteit. Tegenwoordig is dit over het algemeen wat meer onder controle. Net als Indonesië focust Vietnam zich ook op de productie van de Robusta bonen.

Mexico

Van Indonesië gaan we weer terug naar Amerika. Op plek 5 van de grootste producenten van koffie staat Mexico. Mexico is een apart land qua productie. Er zijn weinig grote koffieboeren of koffieplantages in het land. Het zijn allemaal kleine boeren die zelfstandig opereren. Er zijn ongeveer 95.000 “bedrijven” die zich bezig houden met de productie van koffie in Mexico. Tezamen produceren ze zo’n 300 miljoen kilo koffie per jaar. De meeste koffie gaat direct door naar de Verenigde Staten van Amerika. Mexico produceert veel diverse soorten koffie. Enkele voorbeelden zijn: Pluma, Altura, Liquidambar MS en de Coixtepec.

Naast deze 5 genoemde landen complementeren de volgende 5 landen de top 10.

  • India, 250 miljoen kilo koffie
  • Ethiopië, 235 miljoen kilo koffie
  • Guatemala, 210 miljoen kilo koffie
  • Ivoorkust, 200 miljoen kilo koffie
  • Oeganda, 180 miljoen kilo koffie

Koffie drinken in Nederland
In Nederland wordt er veel koffie gedronken. In Nederland wordt er maarliefst 6,5 miljoen liter koffie per dag gedronken. Di tkomt neer op 150 liter per jaar per persoon. Nederlanders zijn enthousiastelingen qua koffie betreft. Dit heeft onderzoek ook uitgewezen. Alleen Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Denemarken blijven ons nipt voor.

Koffie wordt in Nederland overal gedronken. Thuis, op het werk en onderweg. De laatste jaren is er veel gebeurd op het gebied van koffiezetten. Waar iedereen 20 jaar geleden nog koffie dronk van een ouderwetse pruttelaar zijn er nu diverse andere manieren om koffie te zetten. Zo zijn er natuurlijk de Senseo en de Nespresso apparaten die erg populair zijn. De échte liefhebbers hebben soms zelfs een apparaat staan met verse koffiebonen. Een nadeel van al deze elketronische apparaten is dat het af en toe kapot kan gaan en dat het toch een flinke inverstering kan zijn. Gelukkig is daar een mooie oplossing voor: Vervangende onderdelen. Je kunt tegenwoordig gewoon je vervangende onderdelen van je apparaat online bestellen. Dit is goed voor het milieu en je kunt het geld dat je bespaart uitgeven aan iets leuks!