Voetbal is een van de populairste sport ter wereld! In bijna elk land staat voetbal als nummer 1 van het meest beoefende sport. Maar waar is het allemaal mee begonnen? Het voetbalspel zoals wij nu kennen is ontstaan in de vorige eeuw in Engeland. De regels waren toen nog erg beperkt je mocht de bal met je handen stoppen maar moest je daarna gelijk weer met je voeten verder spelen. Verder waren er nog geen regels. Je snap dat het spel daardoor nog erg chaotisch was en onoverzichtelijk.

Engeland

In 1863 werd er in Engeland een vereniging opgericht die Footbal Association werd genoemd. Zij bedachten nieuwe regels wat tegenwoordig erg op voetbal en rugby lijkt. Rond deze tijd kwamen er steeds meer voetbalverenigingen. Een elftal was toen met acht aanvallers, 2 verdedigers en een doelman. De doelman mocht in deze periode de bal niet met zijn handen aanraken. Laten mocht dit wel, omdat er toen erg veel werd gescoord. Een voetbal werd toen nog van dierenhuid gemaakt en gevuld met graan, plantenvezels haar of veren. Er bestonden toen nog geen speciale voetbalschoenen zoals wij ze nu kennen.

Competitie

De eerste competitie werd opgericht in 1871 er deden toen 15 clubs mee. Er was toen niet echt veel geld beschikbaar dus moesten de clubs betalen om mee te mogen doen. De toeschouwers konden gewoon gratis naar de wedstrijden toe. Tientallen jaren later werd dit veranderd. Men moest betalen om naar een wedstrijd te mogen kijken. Dit was ook gelijk het start van betaald voetbal. De eerste club in Nederland werd door de Haarlemsche Football club (HFC) opgericht. Deze club bestaat nog steeds en heeft inmiddels ook een predicaat koninklijk van Koningin Juliana gekregen.

Voetbalbond

De eerste voetbalbond kwam tien jaar later. De bond moest ervoor zorgen dat alles netjes verloopt en dat de competitie op de juiste manier word opgezet. Voorheen konden clubs gewoon zelf bepalen tegen wie ze wilde spelen en hoe vaak. Inmiddels staan 2672 actieve clubs ingeschreven bij de voetbalbond. De laatste jaren verdwijnen een hoop clubs omdat ze het financieel erg mogelijk hebben. Veel clubs hebben moeite met vinden van vrijwilligers. Gelukkig blijft voetbal nog steeds erg populair ongeveer een miljoen mensen beoefenen deze sport. De bond zorgt ook voor het nationale elftal. Zij bepalen wie wat en waar ze spelen. Zij zorgen voor onze nationale trost. Ze bepalen ook de richtlijnen in onze competitie en ontwikkelen van voetbal speciaal op Nederland gericht.