Het is zomervakantie óf je gaat met wintersport. Even een bericht posten op Facebook met de mededeling dat je op vakantie bent. Vrienden liken jouw bericht, waardoor vrienden van jouw vrienden het bericht te zien krijgen. Hiermee is het een uithangboord voor potentiële inbrekers hun slag te slaan, omdat je tenslotte op vakantie bent. Met de privacy instelling van Facebook kan je risico’s beperken, uitsluiten helaas niet. Verstandig is om dit soort berichten te vermijden als je op vakantie gaat.

Tijdens de zomervakantie worden veel inbraken gepleegd. De feestdagen in de winter zijn het meest populair bij inbrekers. Bewoners zijn niet thuis en een onbewoond huis valt al snel op, doordat er geen verlichting brand en de schoorsteen geen warmtedamp produceert van de verwarming. Kortom, het is belangrijk dat een woning een bewoonde indruk achterlaat. Wat kan je doen om de kans op woninginbraak te voorkomen?

Anti-inbraakverlichting

Installeer anti-inbraakverlichting aan de voordeur en eventueel achterdeur, indien de tuin makkelijk toegankelijk is voor buitenstaanders. Inbraakverlichting werkt met sensoren. Zodra iemand het veld van de sensor betreedt zal het licht gaan branden. Hierdoor is de kans kleiner dat een potentiële inbreker en inbraak zal gaan plegen. In de nacht is een tijdschakelaar aan te raden op het licht in jouw woning. Om kosten te besparen kan het best led lampen gebruiken. De levensduur van led verlichting is vele malen langer en de verbruikskosten liggen veel lager. Tevens is de lichtopbrengst van led verlichting groter, dan normaal verlichting van een gloeilamp of halogeenlamp.

Camerabeveiliging via internet

Gebruik een eenvoudig IP beveiligingscamera in en om het huis. Voordeel van een IP camera is dat ze relatief goedkoop en eenvoudig te installeren zijn. IP staat voor internet protocol. Dit wil zeggen dat beelden overal toegankelijk zijn, zolang je maar toegang hebt tot het internet. Zodra een inbreker in zicht staat van de IP camera, zal je een melding met de beelden ontvangen op jouw smartphone, tablet of laptop. Je kan dan direct beoordelen of het wel of niet loos alarm is. Verstandig is om de beelden door te schakelen naar een internet device van buren, vrienden, familie of kennisen bij jou in de buurt. Want als je op vakantie bent, is er weinig dat je kunt doen.

Gecertificieerd hang- en sluitwerk

Het klinkt logisch, maar goed hang- en sluitwerk ontbreekt bij met name oudere woningen of appartementen. Inbraakverlichting, camerabeveiliging en andere preventieve maatregelen behalve goed gecertificeerd hang- en sluitwerk. Neem hiervoor contact op met een slotenspecialist en laat je woning controleren.