Terwijl we ons na de eerste week van januari opmaken voor een periode van koud weer, is dit volgens velen het moment om na te denken over de aanstaande vakantie. De zomervakantie welteverstaan. Kortom, het is weer die tijd van het jaar: nadenken over de zomervakantie. Voor veel Nederlanders is de zoektocht een bron van stress.

Het begint natuurlijk in de eerste weken van het nieuwe jaar. Wanneer ons wordt verteld dat we vooral maar vroeg onze vakantie moeten boeken. Alleen dan profiteren we pas van de echte kortingen. Niets is minder waar, want vlak voor de zomervakantie daadwerkelijk aanbreekt, dan komen de zogeheten last minutes om de hoek kijken.

Hoe graag de touroperators en zelfs campingeigenaars het ook willen, laat je er niet toe verleiden om een snelle beslissing te nemen. Je moet maar zo denken, dat die leuke bestemming heus nog wel bereikt kan worden op een andere manier. Kortom, houd in de eerste weken van het nieuwe jaar dus het hoofd koel. Dat scheelt enorm veel stress. Bovendien voorkomt het teleurstelling, wanneer je vast moet stellen dat de aanbieding helemaal niet zo voordelig was als dat men je deed voorschotelen. Dit gebeurd regelmatig, dus wees hierop bedacht.

Wat niet?

Juist als het gaat om die bestemming is het verstandig hier even goed over na te denken. Wat wil je precies gaan doen tijdens jouw vakantie. Maar het is ook goed om na te denken wat je vooral niet wilt. Zo is niet iedereen fan van kamperen. Men zoekt liever een bestemming uit die erop gericht is om te kunnen genieten van wat meer luxe. Een geheel verzorgde vakantie in een mooi hotel aan de Middellandse Zee is dan zeker een optie.

Naast het rustig nemen van een beslissing en je niet te laten verleiden door schreeuwende aanbiedingen, is dit het bepalen van wat je gaat doen óf niet doen tijdens een vakantie van groot belang.

Dan is er nog het gezelschap. Het ligt voor de hand dat alle leden van het gezin beneden een bepaalde leeftijd mee gaan op reis. Echter, in sommige gevallen is meegaan geen optie voor kleine kinderen. Denk aan zeer actieve vakanties, waarbij een en ander gevraagd wordt van het uithoudingsvermogen. Je moet de vraag stellen of het type vakantie daarom goed af te stemmen valt op het reisgezelschap.

Gelukkig

Ga je op vakantie met jouw kinderen, dan ben jij waarschijnlijk het meest gelukkig wanneer zij dit ook zijn. Omgekeerd zal dit ook het geval zijn. En daar gaat het nu eenmaal om. Gelukkig zijn tijdens je vakantie. Dat is een groot goed. Niet alleen wanneer je kinderen hebt. Ook wanneer je op een andere manier de vakantie doorbrengt, is het fijn om ervan te kunnen genieten.

Naast alle voorbereidingen voor wat betreft het boeken, zou je bijna vergeten dat er ook nog een moment gaat aanbreken waarop je bedenken gaat wat je mee gaat nemen. Wanneer je gaat backpacken, dan neem je hele andere dingen mee dan tijdens het genieten van een volledig verzorgde vakantie. Of wanneer je met de kinderen gaat wandelen, dan verschilt de uitrusting ook weer.

Huren

Ook als het gaat om het kiezen van wat je mee wilt nemen is het maken van een verstandige keuze, gebaseerd op logica een goed idee. Zeker wanneer het aankomt op kampeeruitrusting. Natuurlijk heb je dát dan weer niet nodig wanneer je in je hotel of appartement aan de Costa zit. Ook wanneer je gaat kamperen hoef je geen eigen uitrusting mee te nemen. Het huren van kampeermateriaal ter plaatse is zeker een optie.

De vraag is in hoeverre je bereid bent om bepaalde investeringen te doen. Dat is altijd een moeilijk verhaal. Afhankelijk van jouw financiële situatie kun je de beslissing nemen om dit wel of niet te doen. Wellicht dat bepaalde dingen die je normaal meeneemt op vakantie best nog wel een jaartje mee kunnen. Mocht je de ruimte ervoor hebben, dan zou je ook kunnen overwegen deze pas op de plaats van bestemming aan te schaffen. Nadeel is natuurlijk wel weer dat je de spullen ook mee moet nemen. Dat is een overweging die je van te voren moet maken.

Dit alles is bedoeld om je een vakantie zonder zorgen te doen laten beleven. Je hebt veel zaken zelf in de hand. Je kunt ervoor kiezen om snel en gejaagd te werk te gaan, met het risico dat je misschien spijt krijgt van sommige beslissingen. Laat dat nu juist niet hetgeen zijn waar het om gaat als het de vakantie betreft. Nee, als het om onze vakantie gaat, dan willen we het allemaal goed geregeld hebben.

Voorzieningen

Wat te denken van goede sanitaire voorzieningen of van een goede wifi-ontvangst? Dit zijn allemaal zaken waar je pas achterkomt nadat je bent aangekomen op de plaats van bestemming. Van te voren moet je afgaan op ervaringen van anderen. Hierbij helpen websites zoals Zoover je wel verder. Het is echter een kwestie van geluk hebben. En laat het daar nu allemaal om gaan. Veel geluk! Niet alleen tijdens het plannen van je vakantie, maar ook tijdens je vakantie!