De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan. Tenminste dat vinden erg veel mensen. Ik heb het dan over de kerstdagen. Tijdens het kerstdiner wordt de tafel speciaal gedekt voor dit speciale moment. Hier hoort uiteraard ook een goede wijn bij. Er zijn talloze wijnen waar uit gekozen kan worden, maar hoe bepaal je nu de juiste wijn voor dit kerstmaal.

Tijdens kerst is het belangrijk dat u een wijn koopt die u zelf lekker vindt.

Wanneer u op internet kijkt zult u zien dat wijn bestellen steeds vaker gedaan wordt. Er is keuze uit witte wijn maar ook uit rode wijn en champagne.  Daarnaast kijkt u of deze wijn goed bij het gerecht past dat u op tafel wilt gaan zetten tijdens de kerstdagen. Hier staan een paar tips voor om de juiste wijn te bestellen. Het is de bedoeling om het gerecht en de wijn zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Bij een licht gerecht kiest u voor een lichte wijn, daardoor zou een jongen beaujolais een wijn kunnen zijn om te nemen. Wanneer u zult kiezen voor een vette vis kunt u gaan voor een goede Chardonnay. Wijn bestellen zoals deze Chardonnay doet u makkelijk op het internet, dit is een veel bestelde wijn en daardoor uit voorraad leverbaar. Het is een goede wijn om een leuke avond te starten. U kunt natuurlijk ook gaan voor een lekkere mousserende champagne of cava. Deze lichte wijnen zijn geschikt voor feestjes en goed verteerbaar. Ook kunt u hier kiezen voor een Sherry. Wijn bestellen is makkelijk omdat op websites goed beschreven wordt waar deze wijnen bij passen.

Voorgerechten zijn vaak lichte gerechten en daarom past hier vaak een witte wijn bij.

Denk aan een Sauvignon blanc of een Sancerre. Naast deze witte wijn kunt u ook gaan voor een lichte rode wijn. Deze zijn ook prima bij een voorgerecht. Denk eens aan een Bourgogne. Het is van belang dat de wijn het gerecht niet overtreft. Dan valt het gerecht namelijk in het niet.

Hoofdgerechten tijdens de kerst zijn vaak groot, en hier zit veel variatie in.

Denk aan veel sausen, kruiden en verschillende lekkere smaken. Het kan dus zijn dat u niet een goede wijn kunt vinden voor al deze gerechten. Denk bij het wijn bestellen dan even niet aan een witte wijn. Dit omdat een stevige rode wijn beter zal passen bij deze verschillende smaken. Een stuk wild is tijdens de kerst lekker met een Pomerol of Barolo. Terwijl u bij een lekker stukje biefstuk kunt kiezen voor een Sangioves uit de Italiaanse steek. Ook kunt u gaan voor een Shiraz, deze komt uit Australië. Bij miced grill kunt u denken aan een jonge merlot, deze rode wijn is heerlijk bij deze verschillende soorten vlees en dat zal altijd zo blijven. Bij een keuze voor vis tijdens het kerstmaal kiest u voor een Pouilly Fume, deze is heerlijk bij een stukje zalm. Samen zal dit een goede combinatie van smaken zijn. Zo kan ik nog wel even door gaan.

Bij het toetje komen vaak de zoete smaken naar voren.

Niet heel moeilijk om te bedenken welke wijn hier het beste bij zal passen. Een zoete wijn zal hier het beste tot zijn recht komen en goed smaken met deze zoete toetjes. Lekker bij dit toetje is een Ijswijn. Op tafel een lekkere Port bij het kaasplankje en een Mousserende wijn bij het nagerecht tijdens de kerst. Tijdens dit nagerecht is het in Italie een traditie om een Spumante d’Asti te drinken. Deze doet het altijd goed bij nagerechten.

Bent u nog niet overtuigd van de vele verschillende witte wijn, rode wijn, en andere heerlijke wijnen? Kijkt u dan eens rustig rond op het internet. Wijn bestellen is makkelijk en voor iedereen prima te doen.