Hout- en kunststofvloeren is tegenwoordig een van de meest gekozen vloersoorten. Het is makkelijk te plaatsten en is vrij goedkoop vergeleken met andere soorten vloer. Daarnaast heb je zoveel verschillende soorten hout en structuur dat je met een laminaat veel mogelijkheden hebt om en kamer mooi in te richten. Wanneer je in een appartement woont moet je wel rekening houden met een aantal dingen. Je hebt namelijk te maken met je onderburen.

Regels geluidoverlast

Een houtlaminaat kan veel lawaai maken. Zeker als je hier met schoenen op loopt kan het een hoop lawaai maken. Als je huisdieren of kinderen hebt die veel rond rennen kan je onderburen hier veel last van hebben. Hou hier goed rekening mee. Als het blijkt dat het te veel lawaai maakt kan je gedwongen worden om nieuwe laminaatpakket te leggen die wel aan de regels voldoen. Je onderburen kunnen je namelijk aanklagen voor geluidsoverlast. Een van de regels waaraan je moet houden is dat het geluid maximaal 10dB mag zijn. Sommige VVE of WBV hebben hier andere regels voor dus informeer altijd even bij je eigen vereniging. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met je VVE of WBV om het te lasten testen. De kosten die hiervoor zijn komen vaak voor diegene die de fout maakt.

Hoe voorkom ik geluidoverlast van mijn laminaat

Om te voorkomen dat je onderburen last hebben van jou laminaat kun je een ondervloer gebruiken die het geluid moet gaan dempen. Op de verpakking van een ondervloer staat er aangegeven hoeveel dB geluid er door heen komt. Alleen hou er wel rekening meer dat sommige ondervloeren uit een andere land komen. In andere landen gelden andere normen. Lw is een internationale code. Het verschil met andere landen is vaak een andere soort betonnen vloer waardoor het geluid ook een andere meting hebben. Voor Nederlandse normen gebruikt men Llin. De meeste specialisten adviseren om de Nederlandse norm aan te houden. Zeker wanneer je in een oudere appartement complex komt te wonen waar het vaak slechter is geïsoleerd is qua geluid.