Gezelligheid valt en staat bij het verlichten van jouw huis. Goede verlichting zorgt ervoor dat jouw huis er gezelliger uit ziet. Licht voegt warmte toe aan een huis. Het kopen van een lamp is een gebeurtenis dat niet vaak voorkomt. Een sta lamp of een eettafellamp gaat vaak jaren mee. Hierdoor is het kopen van een lamp een lastige opgaven. Wat voor soort lamp moet je kopen? Welke kleur lampenkap past het beste bij mijn interieur? Dit artikel zal licht geven over de verschillende stappen die iemand moet volgen om een lamp aan te schaffen.

Tip 1: Oriëntatiefase

Voordat je daadwerkelijk in de winkel staat om een lamp op de kop te tikken, moet je eerst een idee hebben wat voor soort lamp past bij jouw interieur. In de oriëntatiefase ga je op zoek naar ideeën die je aanspreekt. Vaak bespreek je je ideeën met een partner of een huisbewoner. De belangrijkste gespreksonderwerpen zijn:

  • Kleur: een lamp en een lampenkap moet in harmonie blijven.
  • Vorm: de vorm van een lampenkap is vaak een onderwerp dat niet zo belangrijk is. Echter, is de vorm een lampenkamp cruciaal. Het onderste deel van een lamp is de voet. De voet is het deel dat ervoor zorgt dat een lamp kan staan. De voet moet in alle gevallen de zelfde vorm hebben als de lampenkap. Is de lampenkap rond? Dan moet de voet dezelfde vorm hebben.
  • Soort lamp: er zijn tientallen, zo niet, honderden soorten lampen. Niet alleen zijn er verschillende vormen en maten, ook zijn er verschillende soorten lichtlampen. Er is bijvoorbeeld keuze uit LED-lampen of gloeilampen. Gloeilampen staan bekend als lampen die meer sfeer geven dan LED-lampen. Daarentegen zijn LED-lampen zuiniger dan gloeilampen. Op lange termijn scheelt dit in de kosten!
  • Stof: lampenkappen heb je in verschillende maten en soorten stof. Een lampenkap van riet bijvoorbeeld is bijvoorbeeld geschikt voor een kamer met een buitensfeertje.

Tip 2: Koopfase

Je hebt inmiddels een keuze gemaakt uit vele lampen en lampenkappen. Door de bomen heb je het bos gevonden. De belangrijkste taak is om een winkel of webshop uit te kiezen waar je de lamp of lampenkap kan kopen/bestellen. Een van de meest gebruikte manieren om een webshop uit te kiezen is via Google. Een andere mogelijkheid is om zelf langs te gaan bij een meubelboulevard om het product fysiek uit te proberen. In een lampenwinkel kan je gratis advies vragen aan een lampendeskundige.

Met deze informatie kan je dus de perfecte lamp en bijpassende lampenkap in huis halen!