Lampionnen zijn sfeervol, feestelijk en vooral voor kinderen natuurlijk erg leuk. Het is dan ook best jammer dat we de lampion eigenlijk alleen met Sint Maarten zien. In Nederland wordt dit gevierd op 11 november. Hierbij gaan de kinderen langs de deuren om liedjes te zingen en zo snoepjes op te halen. Onderweg dragen zij een mooie lampion bij zich, al dan niet zelfgemaakt, voor sfeervolle verlichting. Helaas loopt deze traditie een beetje terug. Kinderen gaan nog wel langs de deuren, maar aanzienlijk minder vaak dan bijvoorbeeld dertig jaar geleden. Daarnaast gaan de kinderen ook niet meer zo vaak met een lampion langs de deuren.

De Lampionnen optocht is de vervanger

Sint Maarten was in Nederland toch een beetje aan het wegvallen en meerdere gemeenten en steden in Nederland hebben daarom een alternatief ingevoerd, namelijk de Lampionnenoptocht. Steeds meer plaatsen kiezen ervoor om deze leuke optocht te organiseren. Hierbij gaan de kinderen in een lange stoet door de straten met zelfgemaakte en aangekochte lampionnen. Vaak gaan de kinderen verkleed en kunnen zij zelfs in mooie open wagens plaatsnemen. Daarnaast is er natuurlijk muziek en is het de bedoeling dat de kinderen enthousiast zwaaien naar de mensen die langs de route staan. Het is eigenlijk een sfeervolle carnavalsoptocht met lampionnen, welke plaatsvindt op 11 november, dat overigens ook in verband staat met carnaval.

Een lampion maken of kopen?lampionnen kopen

Lampionnen kopen is natuurlijk makkelijk. Online of offline. Ze kunnen natuurlijk worden gekocht in de winkel, maar deze kunnen ook vrij eenvoudig zelf worden gemaakt. Het leuke van zelf maken is natuurlijk wel dat werkelijk iedere vorm kan worden gegeven aan de lampion. Zo behoort eenvoudig rond, vierkant of rechthoekig tot de mogelijkheden, maar ook vormen van dieren kunnen gemakkelijk worden gerealiseerd. Voor kinderen is het natuurlijk erg leuk om een eigen lampion te maken. Echter, het is wel belangrijk om de lampionnen goed in elkaar te zetten, voor de veiligheid.

Wat zijn de voorwaarden?

Lampionnen moeten natuurlijk veilig zijn. Ze mogen niet in brand vliegen of erg heet worden voor de kinderhandjes. Het is dan ook belangrijk om je aan bepaalde voorwaarden te houden bij het maken van een eigen lampion. Op de eerste plaats moet er een goede ruimte worden gerealiseerd voor de lichtbron. Je hebt een lichtbron zelf nodig, uiteraard, en het is goed om erop te letten dat deze niet heet wordt. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een kunst waxinelichtje op batterijen. Een houder met een batterij, een elektradraad en een lamp behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast moet er een beugel van ijzerdraad aan de bovenzijde van de lampion worden gemaakt. Hieraan kan een ijzerdraad worden gemaakt tussen het stokje om de lampion vast te houden en de lampion zelf.

Welke materialen zijn veilig?

Er zijn veel materialen die goed geschikt zijn om te gebruiken bij het maken van lampionnen. Hierbij valt te denken aan melkpakken, lege dozen, plastic flesjes, karton, lege rolletjes van toiletpapier of keukenrol, gekleurd papier, vliegerpapier, lijm, doorschijnend en gekleurd cellofaan en crêpepapier. Door al deze veelzijdige materialen is er ook zeker meer dan voldoende gelegenheid om echt creatieve lampionnen te maken.

Klik hier voor meer info over lampionnen.