Luizen zijn parasieten die leven van het bloed van mensen. Luizen gaan graag op zoek naar warme plekjes tussen de haren, zoals achter de oren. Luizen krijg je vaak door contact te hebben met het hoofdhaar van een ander. Het komt daarom vaker voor bij jonge kinderen. Jonge kinderen komen vaker met andere spelende kinderen in contact met het haar. Het hebben van luizen is geen groot probleem, maar het kan wel vervelende jeuk met zich meebrengen.

Opsporen en verhelpen van luizen

Het hebben van luizen veroorzaakt in veel gevallen jeuk op het hoofd. Indien er sprake is van jeuk dan kan er tussen de haren, in de nek en achter de oren worden gezocht. Vaak is te zien dat de luizen bewegen. Indien luizen niet bewegen dan zijn ze te herkennen aan lichte grijze puntjes. Ook wanneer er geen sprake is van jeuk dan kunnen er controles worden uitgevoerd. Dit gebeurt regelmatig op basisscholen bij jonge kinderen. D.m.v. een luizenkam kan er worden gezocht naar deze kleine beestjes.

Wanneer er luizen zijn gevonden dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Niet alleen omdat het vervelende jeuk oplevert, maar ook omdat je niet wilt dat de luizen worden overgedragen aan andere personen. Er zijn twee methoden om van de luizen af te komen. Dit kan door alleen te kammen of door te kammen samen met het gebruik van een middel tegen hoofdluis. Tijdens het kammen is het belangrijk om de haren eerst goed nat te maken. Vervolgens kun je boven een wasbak beginnen met kammen. Kam regelmatig over de plek waar de luis zit. Het is belangrijk om dichtbij de hoofdhuid te kammen en ook de plek achter de oren en de nek niet te vergeten.

Kammen met een speciale kam is geen zekerheid dat je van de luizen afkomt. Daarom is het ook mogelijk om dit te combineren met een antihoofdluismiddel. Het is daarbij belangrijk om te kiezen voor een geregistreerd product. Het wordt aangeraden om te kiezen voor middelen die zijn gebaseerd op dimeticon. Lees voor gebruik de bijsluiter van het middel.

Bron en voor meer info over luizen, zie https://www.deluizenkap.nl/