Bijna in elke huis staat er wel een magnetron. Het apparaat is superhandig voor het opwarmen van je eten. Een magnetron produceert elektromagnetische stralingen die ervoor zorgen dat je voedsel wordt opgewarmd.

Soorten Magnetron

Er zijn twee soorten magnetron te koop. Een Solo- of een combimagnetron. Een Solomagnetron kun je alleen maar gebruiken om je eten mee op te warmen of te ontdooien. Een combimagnetron heeft meerder functies. Je kunt hiermee ook een oven- en grillfunctie voor gebruiken om net als een oven taart te bakken of je vlees te grillen. Niet elke combimagnetron heeft alle functies dus kijk altijd even wat voor extra opties jou combimagnetron heeft.

Verschillende extra functies voor combimagnetron
Grill: Zorgt ervoor dat er of vanaf bovenkant hitte komt of sommige hebben ook een functie dat het aan de onderkant ook kan grillen. Het grillen zorgt voor een krokante korstje.
Hetelucht: Met een ventilator word je magnetron geheel verwarmt op hetzelfde temperatuur. Deze functie word eigen het meest gebruikt om eten op te warmen en om te bakken.
Gewichtsautomaat: Sommige combimagnetron hebben een extra functie die het gewicht van je eten op kan meten. Daarmee kan je magnetron bepalen hoe warm en hoelang je eten moet opwarmen. Zo hoef je nooit te twijfelen of je de juiste temperatuur en tijd hebt ingesteld.
Tijdsgeheugen: Hoe fijn is het als je eten is opgewarmd op het moment dat je thuis komt. Met een tijdsgeheugen kun je instellen hoe laat je eten opgewarmd moet worden en de magnetron geregeld het eten voor je.

Stoomoven
Dit is nog vrij nieuw product wat net pas op de markt is gekomen. Een stoomoven heeft een waterreservoir waar er stoom in de oven wordt geleid. Dit is een nieuwe manier van eten maken. Je kunt er bijvoorbeeld vlees en groente mee stomen. Stomen heeft diverse voordelen: Het eten ziet er aantrekkelijker uit dan wanneer je het gaar kookt in het water, het eten blijft beter in structuur. Daarnaast is er uit onderzoek gebleken dat bij het stomen vitamine C minder verdwijnt door de warmte. Bij koken van groente verdwijnt er 15% meer Vitamine C.

Kijk naar het inhoudt

De grootste irritaties bij een magnetron is dat er niet alles in past. Bedenk goed wat je van plan bent om met een magnetron te maken. Wil je grote taart bakken dan moet je er voor zorgen dat er minimaal een 30 cm in past.

Ben je iemand die serieus wilt koken en als hobby koken heeft. Kies dan voor een professionele magnetron. Hier zitten veel meer functies op en zijn wat betrouwbaarder met temperatuur regeling.