De gedachte dat tandplak voorkomen kan worden dankzij goed poetsen kan naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) naar het rijk der fabelen verwezen worden. Dat neemt niet weg dat tandenpoetsen enorm belangrijk is.

ACTA

De onderzoekers Cees Valkenburg en Dagmar Else Slot concludeerden dat de tandpasta geen invloed heeft op het verwijderen van tandplak. Ondanks alle mooie beloften van de fabrikanten. Het effect dat wel bereikt wordt, het weghalen van enige tandplak, is eigenlijk het eindresultaat van het gebruik van een tandenborstel.

Teleurstellend om te weten dat slechts vier procent van de tandplak tijdens de poetsbeurten weggehaald kan worden. Een oplossing is nog langer te poetsen of gebruik te maken van een elektrische borstel. Toch geldt een belangrijke regel: hoe goed de borstel ook is, deze kan niet overal bij.

Dat is anders als het gaat om de apparatuur die de tandarts gebruikt. Deze apparatuur stelt de tandarts of mondhygiënist in staat om de tandplak wel te verwijderen. Bovendien is een tandheelkundig medewerker wel in staat om iets te doen aan tandsteen, verharde tandplak.

Wat de fabrikanten van tandpasta’s ook mogen beweren als het om het bestrijden van tandsteen gaat: deze kan niet of nauwelijks verwijderd worden met behulp van de tandpasta.

Geen goed idee

Om nu gelijk maar te stoppen met tandpasta is geen goed idee, vinden de onderzoekers. Tegenover RTL Nieuws lieten zij weten dat het verstandig is om tandpasta te gebruiken. In de eerste plaats omdat het een prettig gevoel geeft en fijn is voor de omgeving. Een frisse mond is niet alleen daarvoor goed: “Tandpasta is een verzorgende crème waar allemaal ingrediënten inzitten die goed zijn voor je tanden. Het is noodzakelijk tegen gaatjes door de toevoeging van fluoride en het helpt om verkleuring van het tandoppervlak te voorkomen. Daarbij kunnen er stoffen inzitten die helpen tegen tandhalsgevoeligheid en tandsteenvorming en die helpen om tandvleesontstekingen te verminderen.”

Foto: Suthernsir.