HELP, met spoed een kamer gezocht! Veel van dit soort wanhoopskreten hangen in scholen, supermarkten en op lantaarnpalen. Het vinden van een kamer is, in een studentenstad als Amsterdam/Utrecht/Delft, niet makkelijk. Je hebt heel veel geluk als je een kamer hebt voordat je studie begint. Veel mensen hebben pas een kamer wanneer ze al een tijdje op de hoge school zitten. Het aantal studenten stijgt zelfs nog steeds, terwijl het aantal kamers gelijk blijft.

Een nieuwe kamer zoeken

Er zijn een aantal manieren om een nieuwe kamer te vinden. De makkelijkste manier is je in te schrijven bij de DUWO. Het nadeel is dat je wachttijd hebt op alle complexen. De DUWO heeft een redelijk betrouwbare en stabiele service. De DUWO werkt ook zonder winstoogmerk. Als je ver weg woont heb je wel het geluk dat je meer bovenaan de lijst komt te staan. Je komt dan sneller aan een woning dan de studenten die in de buurt wonen van hun opleiding.

Naast deze manier kun je je kansen ook wagen op de particuliere woningmarkt. Hierbij huur je een kamer van een particuliere verhuurder of neem je een kamer bij een hospita. De service bij particuliere kamers is vaak minder goed dan die bij de DUWO. Alhoewel het natuurlijk niet voor alle particuliere verhuurders geldt, zijn er veel klachten van studenten die particulier huren. Deze klachten variëren van achterstallig onderhoud tot studenten die zich bedreigd voelen.

Een ander probleem met de particuliere markt is dat deze verhuurders zelf hun huurprijs mogen bepalen. Het is soms erg lastig te bepalen of de prijs voor een kamer wel een eerlijke is voor de grootte van de kamer en de ligging ervan. Soms is een student door omstandigheden gedwongen om toch een dergelijke kamer te nemen, dit maakt het echter niet goed. Zo lopen de student ook flink in de schulden, omdat ze vaak meer moeten lenen om hun kosten te kunnen dekken. Dit levert op lange termijn veel problemen op voor de studenten maar uit eindelijk ook voor de economie. Ze kunnen later geen huis kopen, omdat ze nog flinke schulden hebben open staan

Verzekeren voor je kamer

Veel studenten vergeten hun kamer goed te verzekeren tegen schade. Zeker als je in een kamer zit waarbij er tekortkomingen zijn, is de kans op schade vrij groot. Als student wil je natuurlijk wel geld besparen op je verzekering daarvoor zijn er een aantal goede websites voor beschikbaar waar je verzekeringen vergelijkt met elkaar.