Een waarschuwing voor iedereen met een zittend beroep. Pas op voor een ‘kantoorkont’ zo laat de Amerikaanse fysiotherapeut Abby Bales weten tegenover de New York Post.

Eigenlijk is het heel erg simpel. We zitten niet alleen te vaak, maar ook té lang. Een ‘kantoorkont’ is een niet verstevigde bilpartij, aldus de Amerikaanse fysiotherapeute. De oplossing is best eenvoudig. We zouden ons meer moeten bewegen.

Zit sta bureau’s

Die beweging kan al bestaan uit het lopen van een klein rondje of wat vaker even te staan achter het bureau. Gelukkig zijn voor dat laatste genoeg oplossingen te bedenken, weten ze ook bij Office City. De zogeheten Zit sta bureau’s zijn de afgelopen jaren steeds meer populair geworden. Een simpele versie van dit bureau is al te verkrijgen voor een bedrag van iets meer dan vijfhonderd euro.

Wat zijn de gevolgen van een ‘kantoorkont?’ Bales legt in de Amerikaanse krant uit dat het leidt tot minder stevige en rondere billen. Kortom, de billen worden platter.

Voor wie een stapje extra wil doen naast het lopen en staand werken zijn er de squat-oefeningen. Kniebuigingen helpen goed tegen een ‘kantoorkont.’

WHO

De stelregel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is dat je maximaal een uur achter elkaar zittend werk moet doen. Daarna is het goed om het werk even te onderbreken. Of dit echter haalbaar is voor de meeste mensen, dat valt te bezien. Juist dan zijn de Zit sta bureaus een goede oplossing.

Vanzelfsprekend is het tijdens de periode dat wel gezeten word van belang dat de stoel goed genoeg is. Ook hiervoor heeft men via Office City voldoende goede, ergonomische, opties. Men weet dat het aannemen van een goede zithouding weer andere lichamelijke klachten kan helpen voorkomen. Een stoel speelt hierbij een belangrijke rol van betekenis. Zo kunnen rugpijn, nekpijn of andere klachten voorkomen worden.

Voor werkgevers die nog twijfelen is het wellicht interessant te weten dat de arbeidsproductiviteit verhoogd wordt wanneer er sprake is van een goede werkomgeving, waarin de medewerker een juiste zit- of staande houding aan kan nemen.

Het is als het om de bureaustoelen gaat echt niet noodzakelijk om gelijk te denken aan zogeheten directiestoelen. Een goede bureaustoel volstaat al voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.

Tips

Bekijk het volledige artikel op de website van de New York Post of het originele artikel via Women’s Health voor meer informatie én tips (ook voor mannen).

Foto: Markus Spiske