Er zijn geen speciale voorleesboeken. Een voorleesboek is een ‘gewoon’ leesboek dat wordt voorgelezen door iemand. Op dit moment zijn er wel een aantal peuterboeken die veel voorgelezen worden op scholen. Denk voor de peuters en kleuters aan de prentenboeken van “Kikker en zijn vriendjes”. Kikker beleeft allerlei avonturen met zijn vrienden, aansluitend bij thema’s als kerst, vriendschap, verliefdheid en nog veel meer.

boeken van Kikker voor peuters

Het leuke van de boeken van Kikker is dat er ook een tv-programma van is. Op die manier kan het voorgelezen boek ook bekeken worden. Vooral jonge kinderen gaan op het moment dat ze het geschreven woord (of in hun geval het gehoorde woord) zien verbanden leggen. Voor de middenbouw zijn op dit moment de boeken van Jochem Myjer erg populair. Het gaat hier natuurlijk om de boeken over de Gorgels. Het eerste deel is een jaar terug al uitgekomen en was toen ook erg populair. Het vervolg is dit jaar uitgekomen en is vanaf dag één erg geliefd bij de kinderen. De Gorgels en het geheim van de Gletsjer is een groot succes. Het gaat over jongetje Melle. Melle en zijn familie zijn op vakantie in de Alpen. Midden in de nacht wordt zijn zusje wakker en is helemaal in paniek. Haar rugzak is verdwenen, met daarin haar gorgel Belia. Melle gaat op avontuur, samen met zijn eigen gorgel, genaamd Bobba.

Zij krijgen hulp van Limoni, zijn zusje, en Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen. Zij maken kennis met murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Het is een spannend avontuur en de voorlezer kan het helemaal tot leven brengen en de luisteraars meenemen op het avontuur van Melle Bobba, Limoni en Katja, alsof zij er zelf onderdeel van zijn. Voor de bovenbouw zijn op dit moment de boeken van “Het leven van een Loser” in.

Het leven van een Loser

De boeken gaan over Bram, een jongen uit de brugklas die er alles voor over heeft om populair te worden bij zijn klasgenootjes. Hij houdt een dagboek bij waarin hij alles beschrijft, van zijn plannen en acties tot de uitwerking ervan. Hij worstelt zich door het eerste schooljaar op de middelbare school heen. Voor veel kinderen uit de bovenbouw zijn de problemen van Bram herkenbaar en daardoor zijn de boeken zo populair.