Bij het neerzetten en plaatsen van een houten schutting komt het een en ander kijken. In dit artikel ga ik uitleggen hoe een houten schutting het beste geplaatst kan worden, en welke gereedschappen en benodigdheden er nodig zijn.

De gereedschappen die nodig zijn bij het plaatsen van houten schuttingen heeft iedereen vaak wel in huis.

Ten eerste zijn een schop en een steekschop nodig om het zand weg te graven. Een stamper om vervolgens alles aan te stampen. Een waterpas om de schutting recht neer te zetten en te plaatsen. Het best kan je kiezen voor een zo’n lang mogelijke waterpas. Een hamer is ook nodig, die heeft iedereen wel in huis en een schroefboormachine vaak ook wel om alles vast te draaien. Ook zijn nodig een betonboor, een zaag of slijper. Een paar handschoenen voor het zware werk, en een rolmaat en touw.

Nu we alle gereedschappen bij elkaar hebben kunnen we beginnen met het plaatsen van de houten schutting.

Eerst moet er wat werk vooraf gedaan worden wanneer houten schuttingen worden geplaatst. Het eerste wat u het beste kunt doen is een lijn spannen. Deze lijn plaatst u bij het hart van de houten schutting. Zo kunt u zien waar de paal moet komen te staan en heeft u overal de juiste afstand tussen de palen. Door de lijn aan te houden en daar de palen langs te zetten heeft u een recht geheel.

De volgende stap is het graven van de gaten met de schop.

Hou bij het graven van de gaten rekening met de juiste afstand tussen het hart en hart van de palen. Zorg dat deze rond de 1,90 meter van elkaar verwijderd zijn. Wanneer het tuinscherm groter of kleiner is, maak dan de afstand ook groter of kleiner. De breedte van de gleuf kunt u 25 cm maken, dit is om de betonplaat in te zetten. Wanneer alle gaten zijn gegraven kunnen de palen van de houten schutting in de grond. Zorg dat de palen allemaal de juiste hoogte hebben. Kijk dus even goed of hier geen verschil in zit, dat is natuurlijk niet mooi als het geheel staat. Wanneer de palen staan kan de betonplaat tussen de palen gemaakt worden. Deze moet tussen de vijf en twintig centimeter in de grond zitten. Deze moet goed in de grond om de schutting genoeg stabiliteit mee te geven. Plaats deze betonband recht met de waterpas, wanneer dit niet recht geplaatst is zullen de schermdelen van de houten schuttingen ook scheef komen te zitten. Of deze zullen niet passen. Wanneer je weet dat het recht in de grond zit kun je de grond aanduwen en aanstampen. U kunt er ook voor kiezen om eerst een laag cement in de grond te stoppen, dit geeft extra stevigheid aan houten schuttingen.

Controleer telkens goed of de palen waterpas zijn en bekijk of de afstand tussen de paal en gat juist is.

Plaats nu de rest van de palen en betonplaten. Wanneer u uiteindelijk bij een muur uitkomt en de houten schutting tegen de muur wilt bevestigen, gebruik dan een U profiel om dit goed vast te zetten. Nu kunnen simpel de schermen tussen de palen bevestigd worden. Zet de schermen vast met de bijgeleverde L-profielen. Eenmaal alles schermen geplaatst kunt u gaan genieten van uw houten schuttingen.