De laatste jaren zijn de pelletkachels weer helemaal in. Dankzij het duurzaam verbrandingsproces is dit een van de manieren om beter warmte te krijgen in je huis. De kachels zijn steeds van betere kwaliteit er zijn nu zelfs modellen waarbij je echt op temperatuur je kachel kan laten branden. Dankzij de pellet die op een duurzame manier zijn gefabriceerd komt er nauwelijks slechte stoffen in de lucht.

CO2-neutraal

Er zijn veel verschillende soorten pellet. De meeste pellet zijn gemaakt van samengeperste houtafval. Ze zijn gemaakt van zuivere hout en is daarom een CO2-neutrale brandstof. Bomen nemen namelijk CO2 op en bij het verbranden komt het CO2 terug in de lucht wat die boom alle tijd heeft verzameld. Je kunt deze bijna overal kopen elke supermarkt en speciaalzaken heeft het wel in zijn assortiment. Waar moet je op letten bij de aankoop van pellet. Ideale afmeting van een pellet heeft een diameter van ongeveer 6 mm. Te grote pellet kan er namelijk voor blokkering in de kachels zorgen en te kleine kunnen verwerking verstoren of aan elkaar gaan klitten.

Calorische waarde

Op elke zak staat er een calorische waarde of een warmtegevend vermogen. Als je minder dan 1% asvorming na verbranding hebt zijn het pellet met een hoge calorische waarde. Calorische waarde kun je ook makkelijk zien aan de kleur van de pellet. Wanneer het donkere pellets zijn heeft het een hogere calorische waarde dus branden ze ook langer. Dit komt omdat het gemaakt is van hard loofhout. Lichtere pellet branden minder lang omdat ze gemaakt zijn van bijvoorbeeld naaldhout. Wanneer het niet duidelijk staat aan gegeven op de verpakking en je twijfelt een beetje over de kleur kun je het ook makkelijk uitproberen. Je doet een handje pellet in een bak met water. Hoe sneller ze zinken hoe hoger de waarde is.

Belangrijk voor een pellet is dat het in een vochtvrije verpakking zit. Dat houdt in dat het in een plastic verpakking moet zitten. Is dit niet het geval dan is het niet betrouwbaar dat de pellet vochtig kan zijn. Ook als tip voor thuis wanneer je niet gelijk alle pellet in een keer in je kachel kwijt kan zorg dat het goed afsloten blijft wanneer je hem hebt open gemaakt.

Over het algemeen mag je er vanuit gaan dat pellet die uit een Europese fabriek komt voldoend aan de juiste kwaliteit. Er bestaan hier regels over waaraan pellet moet voldoen anders mogen ze niet worden verkocht binnen Europa.