Iedereen heeft er wel last van op zijn werk stress! Dit is ook probleem nummer een als het gaat om oorzaak van ziekteverzuim. Er word verwacht dat de trend de komende jaren alleen maar erger gaat worden. Er word op werk steeds meer van de mensen verwacht. De maatschappij gaat steeds sneller en iedereen moet dat maar zien bij te houden. De gezondheid instantie maakt hier daarom ook grote zorgen over. Dit gaat namelijk ook veel geld kosten. Mensen kunnen dan door bijvoorbeeld een burn-out een lange tijd niet functioneren en moet hiervoor een begeleider krijgen om weer te revalideren. De werkgever heeft daardoor ook dubbele kosten: kosten voor de salaris van de huidige werknemer en nieuwe salaris voor de tijdelijke vervanger.

Een werkgever kan met een aantal aanpassen het werkdruk van zijn personeel afnemen. Er dient wel eerst een goede analyse worden gemaakt van de oorzaken van de werkdruk. Is de werkdruk te hoog door te hoge productiewerkzaamheden en moet er daardoor meer mensen worden aangenomen. Is de oorzaak dat je personeel vaak in de knoop komen met de deadlines door slechte planning. Of ligt de oorzaak misschien bij te kort aan kennis. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet die een stuk stress kan verminderen.

Planning

Vaak ligt het probleem bij het plannen zeker wanneer je veel verschillende taken hebt op je werk kun je snel het overzicht verliezen. Voor de werknemers zijn er vele handige planning tools die het overzichtelijker maken. Met bijvoorbeeld een online planbord kan je heel overzichtelijk je taken beschreven en aangeven hoeveel tijd je hieraan kwijt bent. Zorgen voor structuur kan veel werkdruk bij mensen weg halen.

Rust

Veel mensen nemen hun werk mee naar huis. Ze zijn 24/7 bezig met alleen hun werk. Dit is natuurlijk niet goed voor je lichaam. Wanneer je thuis bent moet je volledig kunnen ontspannen. Je lichaam heeft ook rust nodig. Als werkgever kun je bijvoorbeeld je personeel stimuleren om meer te gaan sporten door vergoeding te geven voor sport. Ook zijn er diverse kantoren die al een eigen sportschool hebben om tijdens de pauze of na hun werk lekker daar kunnen ontspannen.

Alles op orde hebben

Rust en ontspanning in je hoofd kun je ook creëeren door rust om je heen te hebben. Een clean desk policy speelt hier bijvoorbeeld op in. Zorg dat aan het einde van de dag je bureau weer helemaal is opgeruimd. Schuif je stoel aan, gooi rommel weg en archifeer je papierwerk in een ladeblok. Op die manier begin je ‘s ochtends weer met een frisse start en hoef je niet naar alles te zoeken. Het is ook verstandig om niet alleen aan het einde van de dag op te ruimen, maar ook als je klaar bent met een project voor die dag, dit weg te stoppen. Zo blijf je er niet de hele tijd mee in je hoofd zitten, omdat je het blijft zien.

Vakantie

Nederland staat bekent in Europa om de minste aantal wettelijke bepaalde vakantiedagen van namelijk 20 per jaar. Gemiddeld geven de werkgevers ons tussen de 25 en 30 vakantiedagen paar jaar. Met acht nationale feestdagen doen wij het ook slecht in Europa. Vakantiedagen zijn belangrijk om af en toe voor een langere periode je lichaam en geest rust te geven.