Veel mensen herkennen spataderen als kronkelende bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen. Meestal zijn het hele kleine bloedvaatjes of grotere opgezwollen vaten die als knobbels zichtbaar zijn.

Spataderen zitten meestal in de benen en 1 op de 4 mensen heeft spataderen, vrouwen wat vaker dan mannen.Het is niet bekend hoe het ontstaan van spataderen kan worden voorkomen.

Regelmatigwandelen, fietsen of zwemmen

Regelmatig bewegen bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen, kan helpen de klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als de kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.

Als u op uw werk veel moet staan, ga dan op zoek naar mogelijkheden om vaker te bewegen of van houding te veranderen. Leg de benen hoog als u zit. Dat kan de druk in de aderen verminderen.

Elastische kousen dragen

Het dragen van elastische kousen kan helpen klachten van de spataderen te verminderen en verergering van de spataderen tegen te gaan. U kunt ze ook alleen tijdens de zwangerschap gebruiken. Elastische kousen drukken op de aderen en bevorderen daardoor de terugstroom van bloed naar het hart. De kousen moeten nauw om uw benen sluiten en precies passen.

Het is de bedoeling dat u elastische kousen iedere dag draagt, vanaf het opstaan totdat u weer naar bed gaat. Vooral het uittrekken van de kousen kan lastig zijn. Vraag anderen om hulp. De wijkverpleging kan uitleggen hoe u de kousen moet aan- en uittrekken. Zo nodig zijn er mensen uit de wijkverpleging of vrijwilligers die u daarbij kunnen helpen.

Spataderen laten behandelen

De belangrijkste redenen om spataderen te behandelen zijn het verlichten van klachten, het verbeteren van de levenskwaliteit, het voorkomen van complicaties (huidafwijkingen, een open been en bloeding) en cosmetische wensen. Spataderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Meestal wordt een combinatie van diverse spataderbehandelingtechnieken toegepast om het beste resultaat te verkrijgen.

Een operatie om spataderen te behandelen vindt alleen plaats als uit het duplexonderzoek blijkt dat de bloedafvoer na een dergelijke spataderbehandeling verbeteren zal. Het strippen was tot voor kort de meest bekende methode maar niet de meest prettige. Bij het strippen worden de grotere aderen operatief verwijderd.