Bij het drogen van hout voor de openhaard of houtkachtel komt bij het begin van het nieuwe stookseizoen de nodige voorbereiding bij kijken. Zo blijkt dat het ene soort hout sneller droogt dan het andere. Waar houtsoorten als berken, elzen of essen al na 9 maanden drogen gestookt kunnen worden, zijn de zwaardere houtsoorten zoals eiken en beuken pas na 12 maanden drogen op peil om gestookt te worden.

Voor alle houtsoorten geldt feitelijk dat het beter is om het langer te laten drogen. Aangeraden wordt om het hout ongeveer 2 of 3 jaar te laten drogen om optimaal te kunnen stoken in de openhaard of in de houtkachel. Hierdoor zal het vocht in het hout volledig zijn verdwenen en geeft het gedroogde hout de maximale warmte in de houtkachel af.

Tips om openhaard te laten drogen – Zorg ervoor dat het openhaardhout is beschut tegen regen. Een afdak boven de houtstapel voorkomt dat    het hout nat wordt. – Het openhaardhout moet vrij van de grond liggen zodat vochtoptrek voorkomen wordt. Handig    hierbij is om een pallet onder de houtstapel te plaatsen waar de wind vrij doorheen kan. – Daarnaast is het belangrijk dat de wind vrij toegang heeft zodat het hout goed kan drogen.

Het is dus belangrijk om het openhaardhout buiten op te slaan onder een afdak. Het laten drogen in een schuur of garage wordt afgeraden omdat hierdoor snel schimmel kan ontstaan. Aanvullende informatie over diverse duurzame houtsoorten kunt u hier lezen.

Het goed stoken van gedroogd hout is de volgende stap. Een goede kachel hebben is belangrijk, maar goed stoken is een ander verhaal. Goed stoken is lastiger dan de meeste mensen denken. Om uitstoot van verontreinigde stoffen te voorkomen mag er alleen gestookt worden met onbehandeld hout (dus niet geverfd of anders chemisch behandeld).

Hierbij moet een houtkachel eigenlijk altijd voluit branden , dus met een volledige zuurstof toevoer. Alleen dan is de houtverbranding optimaal en volledig. Echter in de praktijk wordt het dan in de woonkamer te heet en wordt de kachel getemperd door middel van het gedeeltelijk sluiten van de zuurstof toevoerklep. De getemperde houtkachel zorgt voor onvolledige verbranding met meer nadelige uitstoot tot gevolg. Informeer daarom bij een erkend houtbedrijf