Wat je moet weten als je gaat trouwen

Van vroeger uit vraagt de man de vrouw, maar de tijden veranderen, en vrouwen nemen ook vaak het initiatief. Het maakt eigenlijk niet uit wie nou wie vraagt.

Wie betaalt wat?

Een volgende vraag is natuurlijk de kosten van de bruiloft. Volgens de etiquette neemt de bruidegom de volgende kosten voor zijn rekening: ondertrouw, huwelijks voltrekking, de uitnodigingen, bruidboeket en de corsages. Maar omdat h veel bruidsparen al samenwonen voor hun huwelijk wordt vaak ook de bruiloft samen geregeld en dus ook betaald. Vaak betalen ook de (wederzijdse) ouders mee aan de bruiloft, of nemen een bepaald gedeelte voor hun rekening.
Het “weggeven” van de bruid komt ook nog steeds voor. De vader van de bruid brengt de bruid dan naar de bruidegom die bij het altaar of in het gemeentehuis staat te wachten. Ook komen de bruidsparen steeds vaker samen binnen.

Wie doet wat?

De bruid zit in de auto rechts van de bruidegom. Bij het binnengaan van het gemeentehuis of kerk loopt de bruid ook rechts. Zij zit ook rechts tijdens de huwelijksvoltrekking. Bij het verlaten van het gemeentehuis en/of kerk loopt de bruid links van de bruidegom.

Bruidsbloemen

De traditie voorziet nogal veel wit en groene samenstellingen. Ook wordt er verwacht dat de bruidegom het bruidsboeket bekostigt. Voor de plechtigheid wordt het boeketje in de rechterhand gehouden, erna in de linker. Je boeketje hou je normaal de hele dag aan je zijde. Voor gasten die voor de hele dag zijn uitgenodigd, zoals de directe familie, de getuigen en goede vrienden, zijn er meestal corsages.
Vrouwen dragen de corsages links, met het steeltje schuin omhoog. Mannen dragen de corsage op de linker revers met het steeltje naar beneden.

Huwelijksaangifte

De huwelijksaangifte vindt meestal plaats in de woonplaats van een van de aanstaande echtgenoten. Indien jullie willen trouwen in een andere gemeente, dan moeten jullie dit bij de aangifte mededelen.Verzamel de benodigde stukken voor huwelijksaangifte, een afschrift van de geboorteakte, een uittreksel persoonsgegevens.

De aangifte is een jaar geldig; het huwelijk mag niet plaatsvinden voor de veertiende dag na de datum van aangifte.Maximaal een jaar van te voren de datum voor het huwelijk reserveren bij de burgerlijke stand.

Huwelijksvoltrekking

Bij de huwelijksvoltrekking moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn
(18 jaar en ouder).Van de getuigen zijn de persoongegevens nodig.Ter verificatie van de gegevens dient van iedere getuige een kopie van het paspoort of een Europese ID-kaart te worden ingeleverd.

Zowel de vrouw als de man mogen na het huwelijk de achternaam van de partner gebruiken.Voor het gebruik van de achternaam van de partner zijn drie mogelijkheden.Eigen naam gevolgd door de naam van de partner· Naam van de partner· Naam partner gevolgd door de eigen naamHet gaat hier om het gebruik van de achternaam in het dagelijks verkeer. De officiële naam die iemand heeft verandert hierdoor niet.Als je de naam van je partner gaat gebruiken dient er een Verklaring Naamgebruik te worden getekend. Dit wordt aan jullie voorgelegd tijdens de huwelijksaangifte.