Op internet lezen mensen anders en sneller dan wanneer ze iets op papier lezen. Een beeldscherm leest lastiger en bezoekers hebben vaak meer haast. Omdat je wilt dat de bezoekers van je website zo lang mogelijk op jouw pagina blijven om een dienst af te nemen, hebben we enkele tips die je kunt gebruiken als je een tekst voor het internet schrijft.

Tip 1. Begin met de belangrijkste informatie

Als een bezoeker op je pagina komt, wil deze gelijk zien waar het om gaat. Begin dus gelijk met je belangrijkste inhoud. De achtergrondinformatie en geschiedenis van een onderwerp is niet belangrijk voor het eerste moment. Geef direct aan waar het om gaat en begin met actuele informatie over wat de bezoeker op jouw website kan verwachten.

Tip 2. Bedenkt hoe mensen lezen

Bezoekers willen snel hun informatie vinden. Om deze reden scannen ze een pagina snel door op zoek naar kernwoorden die ze nodig hebben. Ze bezoeken een website met een bepaalde vraag. Zorg dus dat je overzichtelijk en ‘scanbaar’ schrijft. Maak dus korte paragrafen, gebruik sprekende koppen en gebruik opsommingen. Tijdens het scannen beoordeeld te bezoeker of de informatie relevant is en zijn vraag beantwoord. Bedenk wat jouw doelgroep komt zoeken en zorg dat dit op jouw site vermeld staat. Zorg dat je binnen 3 sec kan zien wat voor informatie er te vinden is op de website.

Tip 3. Less is more

Om de aandacht van je bezoekers vast te houden moet je beknopt schrijven. Maak geen uitgebreid lange zinnen en schrijf actief. Ook jargon en moeilijk taalgebruik kan bezoekers afschrikken. Kijk naar wat voor doelgroep je wilt aantrekken en pas daarop je tekst aan. Wil je een lang stuk informatie delen? Durf te schrappen en schrijf een beknopte versie hiervan. . Als ze het echt belangrijk vinden, lezen ze de rest van de informatie wel daarin. Zo kan de tekst ook makkelijk geprint worden.

Tip 4. Schrijf zoekmachinevriendelijk

SEO (search engine optimizing) is een heel vak apart en kun je het beste een SEO Workshop voor volgen . Ten eerste wil je natuurlijk de bezoeker de juiste informatie geven, maar je wilt er ook voor zorgen dat je vindbaar bent. Door de juiste zoekwoorden mee te nemen in je tekst, wordt dit opgepikt door de zoekmachines. Als potentiële bezoekers dan zoeken op een term die bij jouw tekst past, zullen ze jouw pagina ook zien verschijnen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om je hele pagina vol te spammen. Het moet wel natuurlijk blijven. Het belangrijkste blijf wel altijd schrijf voor je bezoekers en niet voor Google. Google is bezig met Rankbrain wat inhoudt dat ze oordelen op hoe mensen je website zien. Blijven ze lang op de website en voeren ze ook handelingen uit.