Trapliften zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons bestaan. Ze worden vaak gebruikt door mensen die slecht ter been zijn. Een traplift zorgt ervoor dat invaliden makkelijker steile trappen kunnen beklimmen. Voor meer mensen is een traplift noodzakelijk om vrij door hun huis te bewegen. Toch is een traplift niet alleen geschikt voor invaliden. Steeds vaker worden trapliften gebruikt door mensen met een extreme vorm van obesitas (maximaal 300 kilo), aangezien traplopen intensief en veel energie kost. In dit artikel zullen de verschillende vormen van trapliften worden benoemd.

Soorten trapliften

Trapliften, je hebt ze in alle soorten en maten. Allereerst is het belangrijk om trapliften te groeperen op basis van de manier hoe een traplift beweegt. De meeste liften bewegen diagonaal, aangezien dit de makkelijkste, veiligste en snelste manier is om een trap te beklimmen. Dit artikel zal focussen op de diagonale trapliften. Diagonale trapliften kunnen we groeperen in:

  • Liften voor kinderen, speciaal gemaakt voor kinderen (inclusief zitje en leuningen om kinderen in hun zitje te houden)
  • Plateau liften, special gemaakt voor rolstoelen. Plateau trapliften zijn groot en nemen veel ruimte in beslag. In veel huizen moet de trap aangepast worden om ruimte te creëren
  • Liften voor obesitas patiënten. Zoals eerder besproken, zijn obesitas trapliften gemaakt voor mensen met een gewicht tot 300 kilogram
  • Buitentraplift, een lift die gebruikt kan worden voor buitengebruik. Liften zijn niet alleen geschikt voor indoor gebruik, aangezien trapliften ook gebruikt worden in industriële complexen of op openbare plekken. Een indoor traplift zal snel kapot gaan als het in aanraking komt met regen
  • Stoellift, een lift waarbij de gebruiker zittend de trap op komt. Veel mensen denken dat de meeste trapliften bestaan uit een plateau en een stoel. Dit is niet het geval. Een klein deel van alle verkochte trapliften bestaat uit stoelliften

Tweedehands of nieuw?

Bij het kopen van een traplift moet je veel afwegingen maken. Wat is je budget? Wat voor soort traplift heb je nodig? Kies je uit een nieuwe of een tweedehands traplift? Het voordeel van een tweedehands traplift is dat deze liften goedkoper zijn dan nieuwe exemplaren. Het nadeel van een tweedehands traplift is dat je niet helemaal zeker weet in welke staat de traplift is.

Tips om een traplift te kopen

Heeft u behoefte om zelf een traplift aan te schaffen? Wij geven u een aantal tips om een goede traplift aan te schaffen:

  • Gemeenten financieren in bijzondere gevallen een traplift. Neem altijd contact op met uw lokale gemeenten
  • Veel mensen denken dat een tweedehands traplift niks is. Controleer altijd de gegevens van de traplift en check de status van de lift. Klik hier voor meer informatie over tweedehands trapliften.