Tips en informatie

Stel je voor: trouwen met je voeten in het zand op een zonovergoten bestemming. Jullie brengen de dag door op een luxe resort met familie en vrienden en vieren zo een onvergetelijke bruiloft. En de volgende dag? Dan worden jullie wakker en zijn jullie meteen op Honeymoon!
Trouwen in het buitenland is een droom voor vele bruidsparen. Een huwelijk op de Malediven, Bahamas, Seychellen , Antillen, Italie, er zijn er zoveel! Alleen wat vele bruidsparen vergeten is dat je met heel veel zaken rekening moet houden.
Hieronder een overzicht waar je rekening mee moet houden als je trouwt in het Buitenland.

De bruiloftsgasten

Maar hoe moet het met de gasten? De gasten moeten ook overgevlogen worden naar het land waar jullie willen gaan trouwen. Dit kan een erg moeilijk punt zijn. Ga je de tickets voor al je gasten betalen? Of laat je de gasten zelf hun ticket betalen? Je moet er rekening meehouden dat niet al je gasten zelf een ticket willen betalen voor de bruiloft.
Daarnaast kunnen er gasten tussen zitten die niet van vliegen houden. Als je een klein budget hebt, is het een handig idee om een klein groepje gasten te vragen. Zo kun je alleen voor hun (een deel van) de tickets betalen. Het is erg fijn als je de gasten van tevoren goed op de hoogte stelt over de bruiloft.
Hierbij valt te denken aan de temperatuur, het tijdsverschil, het hotel in het land enz.

TIP: laat de gasten hun cadeautjes niet mee nemen naar het land van de bruiloft.
Anders zit het bruidspaar met een koffer vol cadeaus en heb je kans op teveel bagage.

 

Contact opnemen

Het is in eerste instantie uitermate belangrijk om contact op te nemen met de ambassade van het land waar je wilt gaan trouwen, de buitenlandse instantie die het huwelijk zal gaan voltrekken of uw gemeente.
Dit is van belang omdat zij alles af weten van de regels om te trouwen in het buitenland.
Als je geen contact op zou nemen, is er een kans dat de bruiloft niet door kan gaan.

Paspoort

Check of je een paspoort รณf een identiteitskaart nodig hebt voor het land waar je gaat trouwen.
Let er tijdig op dat je paspoort en identiteitsbewijs nog geldig zijn voor vertrek.
Het duurt ongeveer een week voor het aanvragen en afhalen van een nieuwe identiteitskaart of paspoort.
Voor sommige landen geldt dat je paspoort bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.
Dit kun je nakijken bij de ambassade van het land van bestemming.
Daarnaast is het mogelijk om in uitzonderlijke gevallen een nooddocument aan te vragen op Schiphol.

Visum

Voor sommige landen moet je in bezit zijn van een visum. Je kunt je visa verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het betreffende land. Check altijd op tijd of je een visum nodig hebt. Dit omdat het soms enkele weken kan duren voordat je hem binnen hebt. De prijs van een visum is afhankelijk van het land.

Verzekeringen

De meeste mensen zijn verzekerd als zij op reis gaan. Hierbij valt te denken aan een doorlopende of kortlopende reis- of annuleringsverzekering. Deze verzerkeringen kunnen ook erg belangrijk zijn bij het trouwen in het buitenland.
Wat als er iets ergs gebeurt in het huis, de familie enz. Een annuleringsverzekering is dan waardevol.
Ook kan het fijn zijn om een bruiloftsverzekering af te sluiten. Hierbij neem je het zekere voor het onzekere.
Je krijgt je geld terug voor zaken als uitstel, aflasting, onderbreking.

Vaccinaties

Een ander aandachtspunt is: de vaccinaties. In veel landen buiten de EU moet je ingeent zijn tegen bepaalde tropische ziektes. Hierbij valt te denken aan difterie, tetanus, polio, hepatitis A, buiktyfus en gele koorts.
Het handigste is om ongeveer 6 weken voor vertrek informatie hierover in te winnen bij de gemeentelijke gezondsheidsdienst (GGD), de plaatselijke apotheek of bij de ambassades en consulaten van het land waar je wilt gaan trouwen. Neem het gele boekje, waar de arts noteert waartegen en hoelang je ingeent bent, altijd mee op reis!

De wet

Je moet rekening houden met zowel de wetten van het land waar het huwelijk plaatsvindt, als met de wetgeving van het woonland dat het huwelijk in het buitenland moet erkennen.
Het wetboek van internationaal privaatrecht bepaalt dat de plaats waar de huwelijksceremonie plaatsvindt, de geldigheid van het huwelijk bepaalt. Bijvoorbeeld: een huwelijk in Spanje wordt volgens het Spaanse recht gesloten, een huwelijk in Amerika volgens het Amerikaanse recht etc.

Weddingplanner inhuren

Het kan zo zijn dat je helemaal weg bent van een bepaald land, maar dat je eigenlijk niet zoveel afweet van de regels omtrent het trouwen daar.
Een handig idee is om een (plaatstelijke) weddingplanner in te huren, of van hieruit een weddingplanner inhuren die vertrouwd is met het land van bestemming.
Zij weten veel af van trouwen in het desbetreffende land.
De weddingplanners kunnen je voorzien van de benodigde informatie.

Getuigen

Ga van tevoren af wie je als getuigen wilt vragen. Informeer daarnaast naar de eisen van het land met betrekking tot de getuigen. Bij ieder land verschilt het aantal getuigen dat je op je bruiloft moet hebben. In Curacao heb je er bijvoorbeeld 6 vnodig. Als jullie zonder gasten de bruiloft willen vieren, zorg dan ter plaatse voor getuigen.

Het Klimaat

Hou rekening met het klimaat van het land waar je wilt gaan trouwen. Als je naar een tropisch land gaat, is er in bepaalde periodes kans op regenbuien.
Ook hebben sommige landen last van te warme periodes of orkanen. Houd dus rekening met het seizoen/periode wanneer je wilt gaan trouwen in het land.

Politieke situatie

Check altijd even wat de politieke situatie is op dat moment in het land van bestemming.
Hierbij valt te denken aan oorlogen, aanslagen, ziektes etc. Voor (negatieve) reisadviezen kun je terechte op de website van Buitenlandse Zaken.

Cultuur

Ieder land heeft zo zijn eigen cultuur, ook het land waar jij wilt gaan trouwen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. De ene cultuur is strenger dan de andere. Daarnaast kan het ook zo zijn dat zij bepaalde gerechten helemaaal niet serveren die jij graag op je bruiloft had willen hebben.
Een ander voorbeeld is dat ieder land zijn eigen feestdagen heeft.
Het zal vervelend zijn als je precies wilt gaan trouwen op de dag dat er een feestdag is.

 

Populaire trouwbestemmingen

Er is een onderzoek gehouden naar de drie populairste bestemmingen om te trouwen in het buitenland.
Dit waren de volgende drie landen: de Verenigde Staten, de Nederlandse Antillen en Italiรซ.
De meeste huwelijken in het buitenland worden echter gesloten in Turkije en Marokko.
Dat komt omdat een van die partners daar dan nog woont.

Overige populaire landen zijn:

Bali
Malediven
Maleisie
Griekenland
Curacao
Seyschellen
Hawai
Mauritius