De afgelopen jaren is de smartphone markt enorm hard gegaan, mede door de enorme groei die Samsung en Apple aan de markt hebben meegegeven door continu nieuwe telefoons te ontwikkelen. Deze opkomst is ook andere bedrijven niet ontgaan en heeft er toe geleid dat er veel nieuwe toetreders gekomen zijn met goedkopere varianten, denk bijvoorbeeld aan Huawei en andere modellen en merken van Chinese fabrikanten. Inmiddels bestaat de smartphone ruim acht jaar en de gebruikte toestellen zijn dus ook volop in omloop. Waar de afgelopen jaren het gebruik van een tweedehands telefoon niet gebruikelijk was, lijkt dit steeds populairder te gaan worden. De ontwikkelingen rondom het milieu spelen hier een rol in, zo wordt er nieuwe leven in gebruikte producten geblazen, maar ook de prijs- kwaliteitsverhouding wordt steeds beter.

Kwaliteit
Op kwaliteitsgebied zijn er heel veel verbeteringen geweest de afgelopen jaren. Waar je voorheen altijd maar af moest wachten in welke staat een tweedehands aangekochte telefoon verkeerd, kun je nu een gebruikt toestel kopen die volledig gereviseerd is en waar zelfs een garantiebewijs bij zit. Deze producten heten refurbished producten, we spraken met een van de grootste leveranciers van Nederland: www.telefoondiscounter.nl.
Door de enorme kwaliteit die we kunnen bieden inclusief een garantie, merken we dat de consument het helemaal niet erg vind om een ‘tweedehands’ toestel te kopen. De gebruikerservaring is namelijk alsof er een nieuw toestel is aangeschaft. Daarnaast bespaart de consument zo enorm veel geld”.

Kosten
Als we namelijk dieper ingaan op de kosten, zien we inderdaad dat het zo al enkele honderden euro’s kan schelen in aankoop. Een nieuw toestel kost gemiddeld genomen (over alle merken bekeken, tussen de 300-400 euro). Als we dezelfde vergelijking maken binnen een refurbished productenlijn, zien we dat deze prijs tussen de 150-250 euro ligt. Omdat de ervaring met de producten exact hetzelfde is als bij een nieuw toestel, is de keuze voor een refurbished smartphone natuurlijk een voor de hand liggende keuze.