Wanneer je een houten blokhut online hebt gevonden dan is het belangrij om te weten of daar wel of geen vergunning voor aangevraagd moet worden. Daarnaast kan het zijn dat de buren niet akkoord gaan met de hoogte van de houten blokhut. Welke regels zijn gebonden aan een tuinhuisje? Wanneer je bijvoorbeeld een schotel wilt plaatsen aan de woning dan is dit geen probleem, tenzij dit gebeurd aan de achterzijde van de woning. Wanneer dit aan de voorgevel geplaatst dient te worden dan is hier wel een vergunning voor nodig. Dit heeft te maken met openbare ruimte. Deze regel geldt ook voor een tuinhuisje of garage. Wel dient u rekening te houden met de hoogte breedte van de houten blokhut. En mag deze niet te dicht op de grens met de buren staan.

Iets wat vast aan de woning komt te zitten wordt een aanbouw genoemd.

Denk bijvoorbeeld aan een keuken of serre. Wanneer iets niet direct aan het huis wordt geplaatst, zoals wanneer u een blokhut online gaat bestellen en deze van het huis af gaat neerzetten. Dan is het geen probleem.

Wanneer je een blokhut online gaat bestellen en vervolgens plaatsen, en je houdt je niet aan de regels dan kan dit een vervelend verhaal worden. U bent dan genoodzaakt om de houten blokhut af te breken en eerst een vergunning aan te vragen.

U mag maximaal een woonlaag zonder vergunning bouwen op de grond.

Wanneer u wilt bouwen op het dak van een ander laag dan moet daar een vergunning voor aangevraagd worden. Daarnaast moet een meter vrij tussen de openbare weg, het gemeente plantsoen, buren of andere woning zitten. Maak ook de blokhut online bestelde blokhut niet hoger dan 4 meter, dan komt u ook niet in de problemen met vergunningen.

Wanneer u toch een hogere houten blokhut wilt gaan bouwen dan moet u hier een advertentie voor gaan plaatsen. De buren of omwonenden kunnen eventueel een klacht indienen. Wanneer er geen bezwaar binnen komt bij de gemeente, en de richtlijnen zijn verder duidelijk, dan wordt een vergunning afgegeven om te gaan bouwen. Gaat u toch bezig voordat u bovenstaande zaken heeft doorgevoerd. Dan kan het zijn dat de buren gaan klagen en u uw blokhut af moet breken. Daarnaast is een vergunning nodig als u iets gaat slopen of kappen. Dit mag niet zomaar gebeuren en moet gemeld worden bij de gemeente.

De buren hebben namelijk ook gewoon rechten.

Bouwen op de grond bij de buren mag natuurlijk niet, maar dichtbij de grond van de buren mag ook niet. Toch wil dit nog weleens voorkomen bij het plaatsten van een tuinhuis. Wanneer mogelijk probeer voor het blokhut online bestellen even met de buren te overleggen. Zo heb je de toestemming van de direct buren al, en dit kan een hele bult problemen schelen. Je kan ook een overeenkomst opstellen die door beiden getekend wordt. Hier kun je altijd op terugvallen na eventuele latere klachten. Dagelijks worden er fouten gemaakt, en het komt vaak genoeg voor dat iemand per ongelijk op de grond van de buren iets plaatst. Ga daarom altijd in overleg met elkaar voor je een rigoureuze verbouwing begint.