In de media wordt steeds vaker gesproken over ledverlichting en led lampen, maar waarom is deze soort verlichting tegenwoordig zo populair. Zijn deze lampen wel echt zo goed als wordt beweerd of is het meer een hype? In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van led lampen en waarom led lampen wel of niet goed zijn als verlichting. Geïnteresseerd? Lees dan direct verder.

Wat zijn de voordelen van een led lamp

Een led lamp is energiezuinig en dit is natuurlijk direct het grootste voordeel. Energiezuinigheid en duurzaamheid zijn hip tegenwoordig en alles wat ‘groener’ kan is mooi meegenomen. Vanuit nuchter Nederlands oogpunt is dit natuurlijk ook gewoon goed voor de portemonnee. Het milieu is dan mooi meegenomen. Bij een led lamp is het mogelijk  om tot 50% energie te besparen.

Naast het feit dat led lampen een stuk zuiniger zijn dan andere soorten verlichting gaat led verlichting een stuk langer mee dan bijvoorbeeld een ouderwetse gloeilamp. Een led lamp gaat 80.000 branduren mee terwijl een gloeilamp rond de 20.000 branduren zit. Een ongelofelijk verschil natuurlijk!

Ook zorgt de techniek achter de led lamp ervoor dat er minder warmte vrijkomt bij het verlichten van de lamp. Dit komt doordat een led lamp energie erg effectief omzet in licht. Bij een gloeilamp komt er erg veel warmte vrij, dit kan zelfs voor bruine of zwarte plekken zorgen voor op de muren.

Tegenover alle bovenstaande voordelen van een led lamp staat dat een led lamp in de aanschaf een stuk duurder is dan een andere lamp. Echter doordat de led lamp een stuk zuiniger is en veel langer mee gaat is led verlichting altijd nog veel voordeliger. Hiernaast zijn er tegenwoordig erg gebruiksvriendelijke lampen zoals de Philips Hue. Deze kun je van afstand bedienen en instellen welke kleur en sfeer ze moeten uitstralen. Super handig natuurlijk!

Wat zijn de verschillen ten opzichte van een gloeilamp?

De gloeilamp, een prachtige uitvinding honderden jaren geleden, maar inmiddels is het zelfs zo dat de gloeilamp niet meer verkocht mag worden. De overheden gaan steeds meer drukken op energiezuinigheid, niet gek natuurlijk. Maar dit zorgt er wel voor dat de oude lampen eruit gaan.

In bovenstaand gedeelte wordt al deels uitgelegd wat er anders is ten opzichte van een gloeilamp. Ik zet ze hier nog even op een rijtje: een gloeilamp verbruikt vele malen meer stroom en gaat minder lang mee. Daarnaast is de gloeilamp in aanschaf wat goedkoper, maar in gebruik duurder.