Wandelen in de Franse bergen is om meerdere redenen een verademing te noemen. Wie helemaal tot rust wil komen, die kan dat vooral zoeken in de Franse Alpen- of Pyreneeën toppen. Weten waarom deze Franse tochten zo adembenemend zijn? Lees dan verder.

Zen worden

Alpenweiden waar geen einde aan komt, besneeuwde gebieden en zeer mooie dorpjes. Een ideale omgeving om helemaal tot rust te komen. Je kunt extra ontspannen met de speciale zen- of yogawandelingen die her en der in de Franse Alpen worden georganiseerd. Veel van dit soort wandelingen vinden vooral plaats in de Savoie Mont Blanc. Je gaat met een deskundig yoga-docente op stap door de bergen.

Eigen lunch plukken

De flora in de Franse bergen bieden een schat aan ingrediënten. Hiermee kun je gewoon je eigen lunch of dinder plukken. Op veel plaatsen in de bergen, zoals de Morzine, Sainte Foy Tarentaise of Peisey-Vallendry kun je samen met een gids op pad om jouw eigen eten te plukken. Je kunt tevens veel leren over de helende werking van de planten. Dit kan bijvoorbeeld in Le Grand-Bornand, Les Gets, Aussois en Les Saisies. Hierbij ontbreekt zeker niet het samenstellen van je eigen medicijn.

Avontuurlijke wandelingen

Sommige mensen willen nog avontuurlijker dan een ‘gewone’ wandeling. Voor deze mensen is er ook een gletserwandeling in de bergen. Tijdens deze wandelingen leer je de basisbeginselen van het ijsklimmen. Mogelijkheden voor deze wandelingen zijn er in onder andere Tignes, La Clusaz, Megève en Les 2 Alpes. Wil je graag meer de hoogte in? Dat kan. Probeer een ferrata, hierbij is het parcours uitgerust met ijzeren haken en kabels. Ze geven je houvast om snel hoogte te kunnen winnen. Het canyoning en via ferrata (zoals dit heet) worden op veel plekken in de Franse bergen georganiseerd.

Cultureel wandelen

Uiteraard staan de bergen bekend om de prachtige natuur. Naast al deze natuur is er op cultureel vlak ook veel te beleven. Je kunt bijvoorbeeld in de voetsporen van Hannibal treden rondom de Val Cenis Vanoise. Je kunt hier van fort naar fort wandelen. De forten zijn meer dan een eeuw oud. Dit kan in de Montgenèvre. Wat je ook kunt doen dat is een bezoek aan het hoogstgelegen middeleeuwse dorp van Europa: Brandes dicht bij de Alpe d’Huez.