Elk jaar vieren we weer Sinterklaas en gaan uit van de tradities. Maar heb je wel eens bedacht waar al die tradities vandaan komen? Of ben je benieuwd naar leuke weetjes over sinterklaas? Lees dan snel verder!

Waar komt zijn naam vandaan?

Sinterklaas is natuurlijk maar een term die is gegeven. De naam achter Sinterklaas is Nicolaas van Myra (een Bisschop uit Myra – Turkije) die is geboren op 6 december. Nadat hij heilig werd verklaard kwam hier de titel ‘Sint’ voor. Sinterklaas is namelijk een verbastering van ‘Sint Nicolaas’

Goedheiligman

Iedereen kent Sinterklaas ook wel als ‘Goedheiligman’ (“Sinterklaas goedheilig man, trek je beste tabbert an”) Deze titel is afkomstig van goed-hylik-man, wat weer staat voor goed-huwelijksman. Meneer Nicolaas had vroeger namelijk 3 arme zusjes aan een bruidsschat geholpen door drie dagen goud en geld door de schoorsteen te gooien. Met deze schat konden zijn trouwen. Door dit verhaal heeft Sinterklaas ook wel de naam Goedheiligman.

Sinterklaas komt niet uit Spanje

Voor iedereen is bekend dat Sinterklaas uit Spanje komt. Maar later is na opgravingen bekend geworden dat dit een fout is geweest. In 1807 werden de beenderen van Sinterklaas namelijk verplaatst naar Bari (Italië). En deze plaats was lang in handen van Spanje. Daarnaast kwamen luxe etenswaren vaak uit Spanje. Vandaar dat hier verwarring is ontstaan en men dacht dat Sinterklaas uit Spanje kwam

Het dichten

Als we elkaar cadeautjes of een surprise geven, maken we hier altijd een sinterklaas gedicht bij. Dit is echter typisch Nederlands. Het begon eigenlijk als een pesterijtje. Zodra de boer vroeger zijn laatste oogst binnenhaalde, kreeg hij van zijn buren een ui of aardappel. Hierbij zat een plagend gedichtje. Lees meer informatie over Sinterklaas gedichten.

De oorsprong van de roe

Kindjes wordt verteld, dat als ze niet lief zijn geweest piet ze te pakken zal krijgen emt de roe (een bosje takken). Echter is dit nooit de bedoeling geweest van de roe. Kleine jongens en meisjes vonden de roe in hun schoen om aan te geven dat ze te oud waren om nog aan het kinderfeest mee te doen. Zo lieten de ouders weten dat ze geen cadeautjes meer zouden krijgen. In plaats van de roe, konden kinderen ook een zakje zout in hun schoen vinden. Tegenwoordig is dat al niet meer zo. Het liedje zegt “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe”. Wat er dus op wijst dat als je stout bent je geen cadeautjes krijgt. Goed bedrag wordt beloond en stout gedrag niet.