Nederland telt ruim 700 openbare zwembaden, voor Vlaanderen gaat het om 179 openbare zwembaden. Daarnaast zijn er nog enkele duizenden therapiebaden onder andere in ziekenhuizen en zwemgelegenheden die semi-openbaar zijn (bijvoorbeeld in hotels en op campings). Het is niet bekend hoeveel privézwembaden er in Nederland zijn.

Bij warm weer zetten veel mensen een opblaasbaar kinderzwembad in de tuin. Meestal is zo’n bad niet groot genoeg om in te zwemmen en het mag dan ook eigenlijk geen zwembad heten. Er zijn echter ook grotere baden, met een diepte van meer dan een meter, waarin wel kan worden gezwommen.

Voor recreatie zijn er soms grotere (sub)tropische zwembaden, deze zijn meestal overdekt en vaak in combinatie met een bungalowpark. Hier zijn ook vaak waterglijbanen, wildwaterbaan, golfslagbad, whirlpools en sauna’s. Regelmatig beschikken ze over een horeca-gelegenheid om iets te eten en te drinken.

Er zijn veel openluchtzwembaden in Nederland en België. Er zijn vaak ligweiden en speelvoorzieningen aanwezig. In tegenstelling tot een binnenzwembad, waar meestal maar een bepaalde tijd kan worden verbleven, kan hier de gehele dag met één kaartje worden verbleven. Ook bestaan er 10-Badenkaarten die verhoudingsgewijs goedkoper zijn dan een los kaartje. Nadeel is de beperkte seizoensopening.

Ecologische natuurbaden

Ecologische natuurbaden worden zo genoemd omdat er geen chemicaliën worden gebruikt om de waterkwaliteit op peil te houden. Ze zijn voorzien van al dan niet stromend oppervlaktewater. De waterkwaliteit wordt regelmatig gecontroleerd. Ecologische zwemvijvers zijn soms ingericht met een zuiverend helofytenfilter. Een voorbeeld is de zwemgelegenheid in het Boekenbergpark te Antwerpen.

Vrijwel elk saunabedrijf beschikt over een of meer zwembaden. Ook hotels kunnen van een zwembad zijn voorzien.

De openbare zwembaden, de semi-openbare in hotels en op campings en de therapiebaden van ziekenhuizen e.d. worden volgens de Nederlandse wet in vier categorieën ingedeeld van A t/m D.

Categorie A: bedoeld voor het zwemmen of baden in niet-oppervlaktewater ten minste een bassin heeft een wateroppervlakte van 2 m², ten minste een bassin is dieper dan 0,5 meter

Categorie B: bedoeld voor het zwemmen of baden in niet-oppervlaktewater ten minste een bassin heeft een wateroppervlakte van 2 m² geen bassin is dieper dan 0,5 meter

Categorie C: bedoeld voor het zwemmen of baden in oppervlaktewater

Categorie D: overige zwemgelegenheden in oppervlaktewater, voor zover deze niet zijn ingericht